Golden Dawn

Hier vind je meer over de vele andere broederschappen en genootschappen die hier in de afgelopen jaren op QFF besproken zijn.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 11 mei 2011, 03:40

Dit artikel had ik al tijden geleden willen publiceren op QFF maar het kwam er maar niet van... Na de onaangename doodsbedreigingen, de grafstenen en al het andere geouwehoer van onze oplichtster Eva Surga (U weet wel die van de Cat Society die niet bestaat) eerder op de dag leek me dit een mooie afsluiter van de dag hier op QFF.Waarover dit dan gaat? Over de orde van de Gouden Dageraad of ook wel de Hermetic Order of the Golden Dawn. De wattuh? Tja lees nu eerst gewoon maar even mee wat dat dan precies inhoud volgens de voor algemeen waar aangenomen tekst op Wikipedia met betrekking tot dit onderwerp...

De Hermetische Orde der Golden Dawn (Hermetic Order of the Golden Dawn) was een laat 19e-eeuwse en vroeg 20e-eeuwse magische orde, gewijd aan spirituele, filosofische en magische ontwikkeling. De Golden Dawn had veel invloed op het westers occultisme van de 20e eeuw en telde onder haar leden bekende personen als William Butler Yeats, Aleister Crowley en Bram Stoker.

De drie stichters van de Orde, Dr. William Robert Woodman, William Wynn Westcott en Samuel Liddell MacGregor Mathers waren allen vrijmetselaars en leden van het Rozekruisersgenootschap "Societas Rosicruciana in Anglia" (S.R.I.A.). Westcott, die ook nog eens lid van het Theosofisch Genootschap (Theosophical Society) was, lijkt de initiator geweest te zijn voor de oprichting van de Golden Dawn.

De Orde ontstond in de 19e eeuw, een periode waarin in bepaalde kringen grote belangstelling begon te ontstaan voor kabbala, tarot, astrologie, alchemie, magie, etc. In 1887 claimde Dr. William Wynn Wescott een manuscript in handen te hebben gekregen dat een aantal rituelen bevatte van een groep die zich de ‘Golden Dawn’ noemde. Wescott ontcijferde de manuscripten en richtte samen met twee andere vrijmetselaars (Dr. William Robert Woodman en Samuel Liddell MacGregor Mathers) de eerste tempel van de Hermetische Orde der Golden Dawn op. De eerste loge heette: "Isis-Urania". De Golden Dawn had succes; in 1899 waren er tussen de 200 en 300 leden.

Dit was het begin van een Magische school die van veel invloed is geweest op de huidige New Age beweging. Samen met de Theosofische Beweging van Helena Blavatsky, de Antroposofie van Rudolf Steiner waren de leringen van de Golden Dawn bepalend voor de Esoterische stromingen van de 20e eeuw. Schijnbaar totaal verschillende tradities, zoals b.v. de chaosmagie en de wicca hebben hun wortels in de Golden Dawn.

Hoewel religieuze en metafysische concepten bij vele activiteiten van de orde een grote rol spelen, is de Golden Dawn geen religie. De leden van de orde waren verplicht alle religies te eren, want alle bevatten ze stralen van het onuitsprekelijke licht, dat ieder mens zoekt.

Hoewel de graden van de Golden Dawn een toenemend christelijk karakter hebben, zijn in de symboliek, in de rituelen en in de leerstellingen ook de joodse religie, de islam en de Griekse en Egyptische mysteriën geïntegreerd.

Vreemd genoeg heeft de Golden Dawn school binnen Nederland nooit een solide voet aan de grond gekregen. Wel hebben mensen gehoord van namen van bekende magiërs die hun opleiding kregen aan deze school. De naam van Aleister Crowley roept een mengeling van gevoelens op binnen de Esoterische gemeenschap. Van hem hebben de meeste mensen wel gehoord. A. E. Waite is bekend geworden vanwege zijn tarotdeck, minder bekend is dat hij een prominent lid was van deze magische orde. Een andere -voor insiders- beroemde naam is Israel Regardie. Hij heeft lang de rol vervuld van de secretaris van Aleister Crowley en heeft veel van het Golden Dawn materiaal gepubliceerd in het boek ‘The Golden Dawn.’

Het "magisch systeem" van de Golden Dawn werd ontworpen als werktuig, om studenten in de esoterische kunsten zowel in de praktische aspecten van magische rituelen en divinatie, als ook in abstracte metafysische ideeën te onderwijzen en is hiërarchisch opgebouwd. Bij elk niveau hoort een bepaalde graad. Alleen degenen, die de voorafgaande graad behaald hebben, en daarmee een bepaald vastgelegd niveau in de occulte ontwikkeling, hebben toegang tot de kennis en informatie, die bij de volgende graad behoren. Elk van deze graden correspondeert met aspecten in verschillende esoterische gebieden; zo hoort b.v. bij elke graad een aspect van de kabbalistische levensboom. Ze zijn als volgt ingedeeld:

Geen orde

0=0 Neophyte

Eerste orde

1=10 Zelator - Malkuth
2=9 Theoricus - Yesod
3=8 Practicus - Hod
4=7 Philosophus - Netzach

Tweede orde

5=6 Adeptus Minor - Tiphareth,
6=5 Adeptus Major - Gevurah,
7=4 Adeptus Exemptus - Chesed,

Derde orde

8=3 Magister Templi - Binah
9=2 Magus - Chokmah
10=1 Ipsissimus - Kether

De Orde heeft relatief kort bestaan. In de periode dat ze bestaan heeft, heeft de orde zoveel zwaargewichten voortgebracht dat botsingen die gingen over het te volgen beleid onvermijdelijk waren en de school uit elkaar spatte in 1903. De Adepten van de Golden Dawn startten eigen organisaties, waarbij men (nu nog) met elkaar in de clinch ligt over welke groep zich de ‘echte afstammelingen van de Golden Dawn’ mogen noemen. Een van de bekendste oud-leden is Dion Fortune met haar school SIL, begonnen onder de naam Fraternity of the Inner Light. Later ontstond hieruit de SOL: toen SIL-leerlingen Butler en Knight begonnen met het schrijven van de Helios cursus. In Nederland is de Europese dochterschool van de SOL gevestigd; de Hermetic Order Temple of Starlight. Deze esoterische school staat onder leiding van Ina Cüsters - van Bergen. Geen enkele van de tempels die rechtstreeks ontstonden als afsplitsingen van de originele Orde bestond nog tegen 1970. Toch hebben een aantal organisaties de leringen en rituelen van de Golden Dawn sindsdien nieuw leven ingeblazen, waaronder de volgende:

De Hermetic Order Temple of Starlight, gevestigd in Nederland
The Hermetic Order of the Golden Dawn, Inc.
The Open Source Order of the Golden Dawn
Ordo Stella Matutina
 
Allemaal erg interessant dus en daarom is er ook best veel over te vinden op Youtube:


Ik wil dan ook iedereen vragen om in de comments hier onder dit artikel een soort van vergaarbak te creëren met informatie over deze in mijn ogen toch best wel boeiende materie...

1119 AD
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

wo 11 mei 2011, 04:09

Vergeet Andor niet. :)
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

wo 11 mei 2011, 04:13

Malkuth, Yesod, etc. is toch Kabbalah?!


Jammer trouwens om zó'n topic met zo'n intro te beginnen...
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

wo 11 mei 2011, 04:14

Sorry, komt hierdoor.. Van wiki "Steiner and the Theosophical Society
Main article: Rudolf Steiner and the Theosophical Society


Marie Steiner 1903
In 1899, Steiner published an article in his Magazin für Literatur, titled “Goethe's Secret Revelation”, on the esoteric nature of Goethe's fairy tale, The Green Snake and the Beautiful Lily. This article led to an invitation by the Count and Countess Brockdorff to speak to a gathering of Theosophists on the subject of Nietzsche. Steiner continued speaking regularly to the members of the Theosophical Society, becoming the head of its newly constituted German section in 1902 without ever formally joining the society.[6][20] It was within this society that Steiner met and worked with Marie von Sivers, who became his second wife in 1914. By 1904, Steiner was appointed by Annie Besant to be leader of the Theosophical Esoteric Society for Germany and Austria.
The German Section of the Theosophical Society grew rapidly under Steiner's leadership as he lectured throughout much of Europe on his spiritual science. During this period, Steiner maintained an original approach, replacing Madame Blavatsky's terminology with his own, and basing his spiritual research and teachings upon the Western esoteric and philosophical tradition. This and other differences, in particular Steiner's vocal rejection of C. W. Leadbeater and Annie Besant's pronouncement that Jiddu Krishnamurti was the vehicle of a new world teacher, or Maitreya,[21] led to a formal split in 1912/13,[6] when Steiner and the majority of members of the German section of the Theosophical Society broke off to form a new group, the Anthroposophical Society."
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

wo 11 mei 2011, 04:17

Ik had er natuurlijk al weer overheen gelezen. Zou die alfabeten niet overkomen natuurlijk...
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 11 mei 2011, 04:18

cynische intro... met knipoog Dromen... :silly: Je kent me toch? <img src=" class="emoji smilies" draggable="false" src="//cdn.jsdelivr.net/emojione/assets/3.1/png/64/1f48b.png">

Maar Kabbala en The Golden Dawn is deels gebaseerd op nagenoeg dezelfde elementen...
1119 AD
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

wo 11 mei 2011, 23:57

Sephirot, Metatron en dan zou ik zeggen de I-Ching want daar snapte ik ook vrij weinig van..
Gebruikersavatar
Vortex
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 730
Lid geworden op: zo 14 nov 2010, 21:17

vr 20 mei 2011, 18:55

nosce te ipsum
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

di 24 mei 2011, 02:02

Bestaan ze nog steeds? Bram Stoker was er (zoals reeds vermeld) ook lid van. Ben benieuwd of de Golden Dawn bijv. ook nog bestaat in Nederland.


Edit:
http://www.templeofstarlight.eu/nl


Sjjeeeeeezzzz, lekker commercieel hoor :P
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15988
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 24 mei 2011, 03:27

Nog wat van die clubjes :dry:

The Order of the Golden Spur
http://www.knightsofchristsmercy.com/golden-spur.html

Equestrian Order of the Holy Sepulchre of Jerusalem
http://www.holysepulchre.net/
Gebruikersavatar
blackbox
Administrator
Administrator
Berichten: 6276
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

di 24 mei 2011, 05:14

Hermetic...

Afbeelding
illuminati of my own reality
Gebruikersavatar
Vortex
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 730
Lid geworden op: zo 14 nov 2010, 21:17

za 03 sep 2011, 15:49

nosce te ipsum
Gebruikersavatar
Vortex
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 730
Lid geworden op: zo 14 nov 2010, 21:17

za 31 mar 2012, 00:44

http://www.osogd.org/

Welcome to the website of
the Open Source Order of the Golden Dawn

We are a community of magickal practitioners, mostly of Pagan background, who have gathered to work the Golden Dawn System.

Since most of the original order's material is published, and the world is very different from what it was at the start of the 20th century, we don't operate in secrecy or keep secrets save what is needed for confidentiality or security.

We invite you to:

[ul]
[*]Read the Manifesto of the Open Source Order of the Golden Dawn, which outlines our goals and philosophy.
[*]Read the Constitution of the Open Source Order of the Golden Dawn.
[*]Check out the Frequently Asked Questions to learn more about us.
[*]All of our Order's officers are elected by democratic process, as set forth in our Constitution, and our operational Regulations are published.
[*]Learn about our spiritual development process in On the General Guidance and Purification of the Soul, v2.0.
[*]Postulants to the Open Source Order of the Golden Dawn have a right to ask where we stand On Lineage.
[*]Study our Rituals. As we redact them into suitable forms we'll be posting them on this site. We invite you to put them to your own use.
[*]Visit our on-line Library, where you will find the results of our collection process and our own research and practice. If you have writings that may be suitable to post here, let us know. Through open discussion the community of practice grows.
[*]Work with us or at least let us know you are out there. We welcome new members into the OSOGD, if you live near one of our Lodges. Please check the Temples page or contact our Cancellarius for information on current Lodge locations. Also, we invite working groups to affiliate with our Order and thus strengthen the magickal current.
[/ul]

In the sense of making it more prevalent, our primary goal is to normalize Adeptship. Would you like to help?
nosce te ipsum
Plaats reactie

Terug naar “Broederschappen Algemeen”