Vroegste zwarte gaten ontdekt

Alles puur natuur nier ;-)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 16 jun 2011, 17:00

Interessant nieuws uit de wetenschappelijke hoek vandaag... Wat wil namelijk het geval? Wetenschappers zouden volgens dit artikel op Nu.nl namelijk de 'vroegste' zwarte gaten hebben ontdekt... Leest U even mee...???

AMSTERDAM - Een internationaal team van astronomen heeft de vroegste zwarte gaten ontdekt die ooit zijn waargenomen (Nature, 16 juni). De superzware objecten gaan schuil in de kernen van verre sterrenstelsels.

Uit nadere analyse blijkt dat de groei van deze zwarte gaten gelijk op gaat met de ontwikkeling van de sterrenstelsels waar ze deel van uitmaken.Het is voor het eerst dat dit nauwe verband, dat eerder al bij nabijere stelsels was waargenomen, ook bij zulke verre, jonge stelsels is gemeten.

De superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels zijn alleen waarneembaar als zij bezig zijn om materie uit hun omgeving op te slokken. Bij dat proces wordt deze materie dermate heet, dat zij röntgenstraling gaat uitzenden.

Chandra

De nu ontdekte zwarte gaten zijn ontdekt in zwakke sterrenstelsels die eerder met de Hubble-ruimtetelescoop waren vastgelegd. Door de röntgensatelliet Chandra meerdere opnamen van deze stelsels te laten maken, en deze digitaal bij elkaar op te tellen, konden hun superzware zwarte gaten zichtbaar worden gemaakt.

Chandra registreerde daarbij alleen de meest energierijke röntgenstraling, wat erop duidt dat de omgeving van de zwarte gaten rijk is aan gas en stof. Dat verklaart waarom het zoveel moeite kost om deze objecten te kunnen zien.Heelal

De verste sterrenstelsels waarbij nu superzware zwarte gaten zijn waargenomen, bevinden zich op 13 miljard lichtjaar van de aarde. Dat betekent dat ze al bestonden toen het heelal nog maar 700 miljoen jaar oud was.

Volgens de astronomen betekent dit dat deze objecten ofwel bij hun ontstaan al groot en zwaar waren of een zeer snelle groei hebben doorgemaakt.

Tja... Interessant, met name omdat er zeer recent ook al een interessante ontdekking was gedaan met betrekking tot de zogenaamde "witte gaten"... De wetenschap lijkt niet meer te stoppen met de enorme toename van snelheid waarmee nieuwe ontdekkingen worden gedaan... De 'vroegste' zwarte gaten die dus ontdekt zijn daarover is op deze (Engels-talige) website ook nog een erg interessant stukje te vinden dat ik U niet wil onthouden...

Hieronder in de comments kan het wat mij betreft verder...

1119 AD
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

do 16 jun 2011, 18:37

Als die super oude zwarte gaten steeds groter dichter alles verslindendere gravitatie veroorzaken creëren ze omringend steeds meer hitte door de gravitationele frictie waardoor sommige moleculen verder uit elkaar komen te staan en meer radieëren. Stable field stops this molecular deteriation, sub atomic sublimation? Samenhang tussen deze super massieven zorgen voor inweze anti graviteit op lokale plekken? Verdere uitdijing in universum en krimp in toename van dichtheid van deze wholes verklaard door nog immenssere wholes en mogelijk universa? Sommige plekken is de uiteenrijtende kracht immens genoeg voor "witte" gaten i.p.v. compressie, gravitatie, "zwarte" gaten? Als we dan toch in uitersten spreken kan je >< denken toch?
Plaats reactie

Terug naar “Natuur”