Plastic Fantastic

Alles puur natuur nier ;-)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
NoMore
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 816
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 21:10

wo 02 jul 2014, 13:44

Vandaag las ik een bericht over een onderzoek dat al het plastic afval in de oceanen mysterieus verdwijnt. Huh? Verdwijnt? Met al die verpakkingsmaterialen zou dit alleen maar meer moeten worden? Of zouden mensen dit tegenwoordig allemaal ineens wel in hun tas stoppen en mee naar huis nemen?

'Plastic in oceanen verdwijnt op mysterieuze wijze'

Australische wetenschappers hebben ontdekt dat veel plastic in de oceanen op mysterieuze wijze verdwijnt.
Uit hun onderzoek blijkt dat er slechts 10.000 tot 40.000 ton plastic in de wereldoceanen drijft.

Gezien eerdere schattingen die zijn gebaseerd op de wereldwijde productie van plastic zou het water enkele miljoenen tonnen plastic moeten bevatten.

Het is onduidelijk wat er met dit vermiste plastic is gebeurd, zo melden onderzoekers van de University of Western Australia in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Deeltjes

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 3.070 monsters van oceaanwater te nemen op 141 plekken verspreid over de wereld. In 88 procent van de monsters werd plastic afval aangetroffen. Vooral in subtropische gebieden doken er veel plastic deeltjes op in het water.

Uit berekeningen op basis van het onderzoek blijkt dat de totale hoeveelheid plastic die kan worden gevonden in het zeewater maximaal 40.000 ton bedraagt, terwijl computermodellen suggereren dat er miljoenen tonnen in de oceanen zouden moeten drijven.

"We kunnen 99 procent van het plastic dat zich in de oceanen bevindt niet vinden", verklaart hoofdonderzoeker Carlos Duarte op de nieuwssite van Science.

Vissen
Bij het onderzoek werden opvallend weinig deeltjes van 5 millimeter en kleiner gevonden. De wetenschappers vermoeden dat deze stukjes plastic verdwijnen door nog onbekende factoren.

Zo zouden vissen en andere zeedieren plastic deeltjes kunnen opeten, waarna het in hun uitwerpselen belandt en naar de zeebodem zinkt. Ook is het volgens de onderzoekers mogelijk dat een deel van het plastic wordt verteerd door bacteriën.

Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen wat er precies met het vermiste plastic is gebeurd. Andere wetenschappers suggereren dat veel plastic uit de wereldzeeën verdwijnt doordat het aanspoelt op stranden, of langzaam in kleine stukjes breekt, die niet of nauwelijks detecteerbaar zijn.

http://www.nu.nl/wetenschap/3817609/pla ... ze---.html

Afbeelding

In één van de podcasts had Baphomet het er al eens over de kilo´s die aanspoelden op het caribische eiland. Het leek met na het lezen van dit artikel wel een goed plan hier eens wat meer over op te snorren. Nu blijkt het dat het plastic op bepaalde plekken in de zeeen blijft rondcirculeren. Tja, dan kom je met monsters (GROOAAARRR!!) nemen niet erg ver natuurlijk.

Plastic vergiftigt oceanen

‘Onverwoestbare’ plastics breken in zee snel af door zonlicht

Honderdduizenden tonnen plastic afval drijven rond in de oceanen. Lange tijd werd aangenomen dat plastic niet afbreekt in het milieu. Niets is minder waar, zeggen Japanse onderzoekers: plastics breken wel degelijk af en daarbij komen grote hoeveelheden giftige stoffen vrij.

In het noordelijke deel van de Stille Oceaan drijft een gigantische berg afval rond. Dit ‘plastic eiland’ is ruim twee keer groter dan Texas. Oude plastic flessen, tassen, wegwerpaanstekers, jerrycans en speelgoed worden door oceaanstromingen aangevoerd en gevangen in de North Pacific Gyre. En zo zijn er wereldwijd nog meer van deze ‘plastic afval gyres’. Hier blijft het afval eindeloos ronddobberen, terwijl het onder invloed van zonlicht uit elkaar valt en afbreekt.

Afbeelding

Het plastic afval is jaarlijks verantwoordelijk voor de verstikking en verdrinking van vele honderdduizenden vogels, zeezoogdieren en vissen die het plastic eten of erin verstrikt raken. Maar er dreigt nog een ander gevaar van de zogenaamde ‘plastic soep’ in zee, waarschuwen Japanse onderzoekers. En dat is het effect van de diverse chemicaliën die uit de plastics in het milieu lekken.

Afbeelding
Afbeelding

Plastic mythe
Katsuhiko Saido, PhD, van de Nihon University in Japan maakte samen met zijn onderzoeksteam vorig jaar al korte metten met de mythe dat plastics eeuwig meegaan. Ze toonden toen aan dat piepschuim snel afbreekt bij de relatief lage temperaturen die aan de wateroppervlakte van de oceanen voorkomen. Daarbij komen potentieel giftige stoffen vrij.

Maar Saido openbaarde vandaag op de 239e National Meeting of the American Chemical Society (ACS) een nieuw gevaar door de chemische stof Bisfenol A (BPA), afkomstig uit de veelgebruikte harde plastics polycarbonaat en epoxy. BPA verstoort het hormonale evenwicht van mensen en dieren en kan onvruchtbaarheid en mogelijk ook bepaalde vormen van kanker veroorzaken.

Scheepsrompen
De chemische industrie gebruikt jaarlijks 250 duizend ton BPA als ruwe grondstof voor de productie van polycarbonaat en epoxy. Polycarbonaat kent vele toepassingen, waaronder voor cd’s, helmen, drinkflessen en verpakkingen van voedingsmiddelen. Epoxy wordt veel als kunsthars verwerkt in composietmaterialen, bijvoorbeeld voor de productie van kleine zeilbootrompen. Ook worden jaarlijks vele miljoenen liters epoxy verwerkt in verflagen die metalen scheepsrompen beschermen tegen roest, lekkage en wildgroei aan organismen.

BPA komt via zwerfafval en scheepsrompen in zee terecht. Saido analyseerde samen met collega-onderzoekers zand en zeewater op meer dan 200 locaties in het zuidoosten van Azië en Noord-Amerika. Ze ontdekten op al deze plekken concentraties van 0,01 tot 50 parts per million (ppm) BPA.

Opwarmend zwerfafval
‘Wij waren nogal verbaasd om te zien dat polycarbonaat in natuurlijke omgeving snel afbreekt’, zegt Katsuhiko Saido, die samen met zijn onderzoeksteam diverse experimenten met polycarbonaat en epoxy uitvoerde. ‘Uit onze experimenten blijkt dat sommige plasticsoorten, waaronder polycarbonaat, al thermisch afbreken bij een temperatuur van 50 graden Celsius. Zeewater zal nooit zo warm worden, maar plastic afval dat aan de oppervlakte dobbert of op stranden ligt wel. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het plastic afbreekt.’

Dezelfde instabiliteit is te zien bij epoxy. ‘Als epoxyhars afbreekt, komt er BPA vrij. Ons onderzoek laat duidelijk zien hoe instabiel epoxy is en dat BPA uit epoxyhoudende verflagen op scheepsrompen wel degelijk in de oceanen terecht komt’, vertelt Saido. ‘Uit recente studies blijkt dat zelfs kleine concentraties BPA al effect kunnen hebben op weekdieren, kreeftachtigen en amfibieën.’

Afvalberg
Plastics met BPA zijn al meer dan 50 jaar in omloop. In die halve eeuw, waarin de massaproductie van plastics gigantisch toenam, heeft zich een enorme afvalberg verzameld in de oceaan. Van de ruim 200 miljoen ton plastic die jaarlijks wordt geproduceerd, komt ongeveer 10 procent in zee terecht. Dat spoelt aan op stranden of verzamelt zich in de gyres.

Als er voldoende tijd en geld beschikbaar is, wil Saido met zijn team de komende tijd het zeewater in de North Pacific Gyre, ‘s werelds grootste ‘plastic soep’, in de Stille Oceaan gaan onderzoeken.

http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artik ... eanen.html

Onderstaande jongeman heeft hier al een mooie oplossing voor bedacht, mits het nog niet is opgelost in de oceaan that is

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox, Tobi, BL@DE
Omhoog
Gebruikersavatar
blackbox
Administrator
Administrator
Berichten: 6279
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

wo 02 jul 2014, 15:53

Kon wel eens samen vallen met de volgende bevinding...


Ocean Eddies Act Like Watery Black Holes, New Research Shows

Afbeelding

A new study by scientists at the Swiss university ETH Zurich and the University of Miami shows that, mathematically speaking, large ocean eddies behave much like black holes. The watery vortices break off from currents and have their own "coherent" boundaries, as black holes do. Also like black holes, they swallow anything that gets too close and allow nothing to escape.Afbeelding


http://www.energeticforum.com/psychic-p ... a-174.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, ThaViking
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 03 jul 2014, 00:33

Op St. Maarten ergerde ik me er al dood aan, als je even een stuk wilde zwemmen of als je aan het surfen was. Je kwam dan zoms van die plastic soep kommen tegen. Zo noem ik ze maar, die drijvende plastic eilandjes in de zee...

Te triest voor woorden als je bedenkt wat voor enorme gevolgen dat dus heeft!

>:(
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Berichten: 4231
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

do 03 jul 2014, 00:42

In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 03 jul 2014, 01:44

hier heb ik op SXM een paar keer me voor ingezet:

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox, Toxopeus
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 03 jul 2014, 01:48

Een van de blogs op St. Maarten die zich net als mijn toenmalige blogs op SXM (SXMToday.com en SXMPages.com) inzette voor een betere natuur en leefomgeving bestaat nu nog. Voor de geïnteresseerden (er staan best serieus interessante zaken op) hier een link: ->> http://sxmprivateeye.blogspot.nl/
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 27 feb 2015, 10:43

Gratis plastic tasje per 1 januari verboden

Gepubliceerd: 26 februari 2015 19:46
Laatste update: 26 februari 2015 21:45

Per 1 januari worden gratis plastic tasjes verboden. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.
Het verbod maakt deel uit van een bredere aanpak om het aantal plastic draagtasjes terug te dringen.

Er komen wel twee uitzonderingen op het verbod. Het gaat dan om plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege functionaliteit en voedselveiligheid. Mansveld komt met de aanpak omdat plastic tassen grote negatieve effecten hebben op het milieu. Plastic breekt nauwelijks af waardoor het zich ophoopt.

Volgens de bewindsvrouw is er onder consumenten steun om het gebruik van plastic draagtassen te verminderen.

Tevreden

PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek, die eerder in de Kamer had gepleit voor een verbod op plastic tasjes, is tevreden met het besluit van Mansveld. Ze stelt dat jaarlijks meer dan 8 miljard plastic tasjes in de natuur terechtkomen.

''Ruim 7 miljard van deze tasjes waren bestemd voor eenmalig gebruik. Dit is slecht voor de gezondheid van mensen en desastreus voor het milieu. Daarom wil de Partij van de Arbeid al heel lang dat wegwerptasjes uit de winkels en van de markt verdwijnen. Ik ben verheugd dat staatssecretaris Mansveld hier werk van heeft gemaakt en vandaag heeft aangekondigd de plastic tasjes te verbieden."

Door: ANP
via:->> http://www.nu.nl/politiek/4000610/grati ... boden.html
Plaats reactie

Terug naar “Natuur”