De Basilisk

Hier tref je allerlei topics aan die te maken hebben met geschiedenis en de oudheid.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15988
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

ma 25 apr 2011, 19:22

Heb je wel eens van de basilisk gehoord? Dat is een ondier. Een basilisk staat in dienst van de duivel. In Dokkum heeft zo'n monster eens achttien mensen gedood door het vuur uit zijn ogen.

En in Oldeboorn is dat ook gebeurd, daar stierven er ook achttien. Hoe het precies is gegaan, vertelt men niet, maar het moet wreed geweest zijn. Wel zegt men, dat hij in Oldeboorn in een diepe put zat en dat kan best zo geweest zijn, want dat ondier zoekt altijd donkere plaatsen op.

Er is wel reden voor, dat hij lichtschuw is. Een basilisk is net een reuzenhagedis. Hij heeft een kam van stekels op zijn rug, en een staart vol schubben, die bij elke beweging ratelen. Maar het ergste is zijn kop. Dat is een monsterkop, met een grote, rode bek en venijnige, uitstekende tanden, en zijn neusgaten zijn net holen, waaruit hij wolken stinkende adem spuwt. Het vreselijkst zijn in die kop nog de ogen. Dat zijn ronde ballen, waar een gloeiend vuur uitstraalt; het is net, of er vlammen uitslaan. Kijk je daarin, dan dringt die vlam in je door en dringt naar je hart en slaat er omheen en vreet dat hart op, en dan wordt je verder van binnenuit verteerd, tot je niets dan een hoopje as bent.

Zo'n basilisk was er ook eens in Utrecht. Dat was het grootste monster, dat ooit op aarde is geweest.

Die was uit een hanenei geboren en door een schildpad uitgebroed. Hij moet nog wel tien keer zo groot en venijnig als die Friese basilisk geweest zijn. Toen hij geboren was, kroop hij dadelijk in een diepe, donkere kelder onder een bierbrouwerij. Daar was hij veilig! Daar zou hij wel nooit zijn eigen ogen te zien krijgen, want daar was hij doodsbenauwd voor. Als hij in zijn eigen groenroodgele vuurogen keek, dan zou de vlam namelijk om zijn eigen hart slaan en dan was het met hem gedaan, dan zou hij zelf van binnenuit tot as verteerd worden. Dus hij kroop in de donkere kelder, veilig en wel. En daar wachtte hij op zijn slachtoffers.

Een werkman kwam... en keerde nooit terug.

Een werkbaas ging eens in de kelder kijken... nooit keerde hij weer.

Wie de kelder inging, verloor zijn leven.


Het waren er velen, velen, voor men ontdekte, dat er een basilisk in de kelder zat.

Toen sloot men zorgvuldig de deur toe. De basilisk bleef erin.

Menigeen rilde, als hij daar in de nabijheid kwam. Ratelden daar niet de schubben? Drong daar geen straal van dat helse vuur door die reet? Weg, gauw weg! Red je leven!

Doch er waren ook helden. Zo nu en dan daalde er een in de kelder af, goed gewapend, om de basilisk te doden. Het kwam echter niet eens tot strijd: er ging nauwelijks een pijl op een boog, er ging nauwelijks een zwaard in de hoogte. Het vuur uit de ogen trof eerder dan pijl of zwaard, een vlam sloeg om een moedig hart heen en een dapper man zonk neer. Weldra lag een hoopje as op de plaats, waar hij had gestaan. Geen moed hielp tegen de basilisk, geen stalen harnas, geen vechtkunst. Allen stierven.

De jaren gingen, meer dan een eeuw ging voorbij. Het aantal slachtoffers van de basilisk groeide en groeide.

Toen bood zich op zekere dag een jongeling aan, die nauwelijks de kinderschoenen ontgroeid was. Hij was lang en slank, blond kaar golfde om zijn slapen. Hij was een zuivere knaap, alle kwaad was hem vreemd. Reinheid en onschuld straalden uit zijn blauwe ogen. Wil jij de basilisk doden? ging de verwonderde vraag.

Dat wil ik, zei hij rustig, met een glimlach.

Neen, neen, dat wilde men niet! De basilisk vroeg reeds offers genoeg. Men wilde het offer niet van dit mooie, jonge leven!

Nee, nee, je komt de kelder niet in! Je hebt bovendien niet eens een wapen!

Hij wees op het houten bord, dat voor zijn borst hing en lachte zijn zachte lach, goed en bescheiden. "Bind mij deze blinddoek maar even voor de ogen," verzocht hij. Men weigerde.

Toen bond hij zich de doek zelf voor het gezicht. Men riep, men waarschuwde. Men wilde hem tegenhouden. Maar hij antwoordde niet meer en liep met zo'n innerlijke zekerheid naar de kelder, dat men terugweek. Hij opende de deur en daalde de trap af. Zijn voeten gingen zoekend naar de treden, maar er was geen angst of aarzeling in zijn hart. Hij bereikte de vloer van de kelder. Daar hoorde hij het geratel der schubben. Dat was de basilisk, die toeschoot. Een stinkende walm sloeg hem langs het gezicht. Dat was de adem, die de basilisk in zijn woede uitstiet. Hij stoorde zich daar echter niet aan. Onder de doek kneep hij nog stijf zijn ogen dicht.


Toen deed hij nog enkele stappen in de richting, waar hij nu wist, dat de basilisk zich bevond. Het ondier hief snuivend de kop op, een hels vuur brandde uit zijn ogen naar de indringer toe...

Toen begon er een onweer in zijn keel te grauwen.

Trof zijn vuur geen doel?... Nog een paar schreden deed nu de jongeling.

Toen vatten zijn handen het bord voor zijn borst en keerden het om. De basilisk keek in een spiegel! Met een hevige grauw sprong hij terug. Reeds weerkaatste het spiegelglas het vuur uit zijn ogen en drong het in diezelfde ogen terug. De dodelijke vlam sloeg om zijn eigen hart heen. Hij deed, woest brullend, nog een wanhopige sprong.

Toen zonk hij neer, zijn staart sloeg ratelend. De vlam vrat in zijn lijf en verteerde hem. Een hoopje as bleef liggen aan de voeten van zijn jonge bestrijder. Utrecht herademde, Utrecht herleefde weer.

De basilisk was een monster van de duivel. Onschuld en reinheid overwonnen hem. God zij geloofd en geprezen zeiden de priesters en iedereen ging weer aan het werk.

 
bron: Nederlandse sagen, Cor Bruijn
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15988
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

ma 25 apr 2011, 19:56

Waar mensen zijn, zijn verhalen. Elk gehucht, elke provincie en vooral elke stad herbergt vele volksvertellingen, verborgen in de encyclopedie van het menselijk brein. Zo kent ook Utrecht veel volksverhalen, die verspreid over de stad zijn verbeeld.

Op lantaarnconsoles in de Utrechtse binnenstad zijn verschillende verhalen te zien. Toeristen leggen vaak verhalenspeurtochten af langs alle beeldhouwwerken, of ‘huren’ een verteller in. Utrechters zelf zijn zich vaak niet bewust van de legendarische geschiedenis van hun centrum.

Toch benieuwd geworden? Neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje bij Oudegracht 209, waar De Basilisk(een draak) is afgebeeld

Afbeelding
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
Administrator
Administrator
Berichten: 2557
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

ma 25 apr 2011, 21:26

Hier ter plekke hebben wij een heuze draak!

En er valt niet mee te spotten.....:evil:

Afbeelding

Afbeelding
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15988
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

ma 25 apr 2011, 21:43

mooi hoor al die sagen :love: en bijna overal wel een net iets andere versie van te vinden, al of niet gekleurd door de geschiedenis.
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

di 26 apr 2011, 01:54

Maar zit er ook waarheid in deze sage?! Die andere sage's van jou zit namelijk wel grote bron van waarheid in, zoals , bijv. de prinses van het eiland: index.php?option=com_k2&view=item&Itemid=0&id=872
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15988
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 26 apr 2011, 02:12

[quote=""Dromen" post=30881"]Maar zit er ook waarheid in deze sage?! Die andere sage's van jou zit namelijk wel grote bron van waarheid in, zoals , bijv. de prinses van het eiland: index.php?option=com_k2&view=item&Itemid=0&id=872[/quote]


Ik weet niet of er een waarheid in zit ? voor mij is de basilik, draken enz waarschijnlijk weer plasma ontlading verhaal. Moraal verhaal is het dan weer wel (geworden).
Er zit daar in de buurt ook een steen (van de duivel) vastgeketend dat verhaal komt ook nog op qff.
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
Administrator
Administrator
Berichten: 2557
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

di 26 apr 2011, 03:33

Even een zijsprongetje... maar over draken en slangen gesproken....:

Vandaag een écht WTF moment:

Al eerder heb ik eens verteld over die fraaie droom dat ik eens had over een draak, kristalvorm en soort zonnekroon (Next weet dat vast nog wel).

Daarom viel mijn oog dus op dit topic, met name haar afbeelding.

Eergisteren ben ik in de avond wezen canoeën met mijn dochtertjes. De paddeltocht vondt plaats vlakbij waar wij wonen in het gebied dat jaarlijks overstroomt. Dus ook altijd een heel deel van het aangrenzende bosgebied staat dan onder water. Érg leuk dus om tussen de bomen en struiken heen te paddelen, dat het daarmee voor de kinderen érg spannend en avontuurlijk maakt. "...Het is net een 'Amazone Safari'...!!!" riep ik enthousiast naar mijn kinderen.

Mijn dochter riep daarop...: "Ja pappa straks zien wij hier de grootste slang ter wereld, de Annaconda!"... "Oei spannend!"... riep ik haar dapper toe, met een lichte piep in mijn stem....

Tuurlijk komen die énorme slangen hier niet voor... of ...?

...Al enige tijd was ik op zoek naar een oud historisch krantenbericht over het verhaal van een énorme slang-draak dat zou zijn gezien hier in dit gebied. Maar ik had dat artikel ergens onvindbaar opgeborgen en dus het zoeken opgegeven.

Vandaag zat ik dus als vanouds even op QFF, zat dus te lezen en 'voelde' een aantrekking naar dit topic, ondanks er niets veel nieuws bij was gekomen. Plots draaide ik mij om en pakte en plastik mapje achter mij, met daarboven op boekjes met diverse gebruiksaanwijzingen van de grasmaaier enzo. Wat kom ik tegen in het onderste mapje....? JUIST! Het historische artikeltje van die slang/draak dat hier ooit eens zou zijn gesignaleerd.
Dus met veel lol, plaatste ik de ingescande afbeeldingen even hier in dit topic, dat leek mij dus wel aardig...
Ik kreeg ook wel een beetje kippevel van de 'overeenkomst' van de afbeelding in het begin van dit topic én de afbeelding in dat Zweedse historische artikeltje...

...Eindelijk kan ik dus eens die historische text op mijn gemak doorlezen.... In dat artikeltje staat met detail beschreven, hoe een enorme slang/draak, met een kop zo groot als een kalf, zich anno 1835 liet zien aan vader en dochter (12 jaar) en hen dus de schrik op het lijf joeg. Het was precies op die zelfde plek waar wij dus tussen de bomen en stuiken heen paddelde met de kano en mijn dochter enthousiast uitriep of we wel een Annaconda zouden zien!!!!!!

...Nog fraaier wordt het... In de historische text wordt ook een rots benoemd dat uitsteekt boven het water, wat normaal een open weide veldje is. De plek waar we dus even aan land gingen is excact dat veldje met die rots, naast het veld waar destijds vader en dochter de stuipen op het lijf werden gejaagd. Vandaag de dag staat er op dat veldje een nieuwe fraaie schuilhut met een grillplaats. Tevens staat er op de rots een soort runesteen-achtige markering (zonder benoemenswaardige symbolen). Ik weet niet wie dat heeft neergezet, met welke gedachte en wie dus dat nieuwe schuilhut daar heeft neer gezet.

Ik heb er geen foto's van gemaakt, want ik wilde foto-geheugen sparen voor 'onze' bever.

Nu aanleiding dus om die plek eens nader te bestuderen én dus wél een paar foto's te maken.

Dus binnenkort vervolg op dit spannende verhaal met wellict een diepere betekenis.

Zijn dit van die paralelle 'Glitch' momenten die ons Universum(a) ons soms met een glimlach aanlevert?
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
Gebruikersavatar
rp801
QFF Gold Member
QFF Gold Member
Berichten: 209
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 16:42

di 26 apr 2011, 05:18

[quote=""combi" post=30882"][quote=""Dromen" post=30881"]Maar zit er ook waarheid in deze sage?! Die andere sage's van jou zit namelijk wel grote bron van waarheid in, zoals , bijv. de prinses van het eiland: index.php?option=com_k2&view=item&Itemid=0&id=872[/quote]


Ik weet niet of er een waarheid in zit ? voor mij is de basilik, draken enz waarschijnlijk weer plasma ontlading verhaal. Moraal verhaal is het dan weer wel (geworden).
Er zit daar in de buurt ook een steen (van de duivel) vastgeketend dat verhaal komt ook nog op qff.[/quote]

Via deze site kwam ik net een linkje tegen tussen de basilisk en alchemie:


http://www.jungspsychologie.nl/artikele ... -alchemie/

Googlen op "basilisk en alchemie" leverde nog deze info op:

http://alchemical.tribe.net/thread/8ff8 ... 19c2438d64

City seal of Zwolle from 1295 with Saint Michael killing a basilisk
De bijlage 250px-Sint_Michael_Zwolle_Stadszegel_1295.jpg is niet meer beschikbaar
van deze site:
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Basilisk
Bijlagen
250px-Sint_Michael_Zwolle_Stadszegel_1295.jpg
250px-Sint_Michael_Zwolle_Stadszegel_1295.jpg (25.74 KiB) 1010 keer bekeken
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
Administrator
Administrator
Berichten: 2557
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

di 26 apr 2011, 15:35

Dat is leuk... Wordt er nu op de Zweedse TV een hele docu serie besteed aan oude historische verhalen over draken, trollen, slangen, heksen etc...:

Deze link hier... http://svt.se/2.150216/

Hier de afleveringen: http://svtplay.se/t/153469/vasen


EDIT 26 april 2011 - 11:10 uur...

Ik plaatste al de link naar een blog met foto's in het HAARP-topic.
Echter verdienen de onderstaande foto's wel een plekje hier.

Het is de torenspits van oa. het beursgebouw in Copenhagen...:

Afbeelding

Afbeelding

En een andere bijzondere torenspits...:

Afbeelding

Info over deze kerk...: http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_ ... Copenhagen
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

di 26 apr 2011, 17:18

Nice info rp801 !! Die links (sites) kende ik ook nog niet.

De basilisk staat in ieder geval nauw verbonden met de serpent. Das wel duidelijk.

Mooie plaatjes Dolle!! Helaas is mijn Zweeds niet zo goed voor die docu ;-)

En Dolle, die kerk... Merkwaardig, check dit dan:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _altar.jpg

Vooraan twee aartsengelen, aan beide kanten; Michaël en Uriël.

Dan een 'tafel' wat mij erg aan de Ark des Verbonds doet denken. Met daarop 2 kaarsen, 2 kransjes. De tekst op deze steen / tafel kan ik zo niet begrijpen. Wel mooie symboliek er weer om heen.


En dan komt het, het altaar:
Zon met stralen met daarin driehoek, met daarin ???? wat Yahweh (God) betekend.


Het kan nóg merkwaardiger:
The Church of Our Saviour in Christianshavn appears in a chapter of Jules Verne's A Journey to the Center of the Earth.


Jules Verne was naar het schijnt een héle goede ingewijde... ;-)

In ieder geval, het doet mij wat Joods aan. Wellicht kan Bapho hier meer over vertellen.
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
Administrator
Administrator
Berichten: 2557
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

di 26 apr 2011, 18:05

[quote=""Dromen" post=30891"]

Mooie plaatjes Dolle!! Helaas is mijn Zweeds niet zo goed voor die docu ;-)

En Dolle, die kerk... Merkwaardig, check dit dan:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _altar.jpg

Vooraan twee aartsengelen, aan beide kanten; Michaël en Uriël.

Dan een 'tafel' wat mij erg aan de Ark des Verbonds doet denken. Met daarop 2 kaarsen, 2 kransjes. De tekst op deze steen / tafel kan ik zo niet begrijpen. Wel mooie symboliek er weer om heen.
[/quote]

De text zegt iets zoals: "...En Geliefde God gaf zijn enige gebaarde zoon, dat allen die in hem geloven het eeuwige leven zullen krijgen..." (zoiets in die geest).

Check ook die "spiraal-vierkantjes / labirintjes" rodnom die tekst van de tafel. Met 8 sterachtige circeltjes (4 op elke hoek en in het midden van de rijen).

Verder vraag ik mij af of die 'zonnenstralen' rondom de zon met de driehoek gelijk zijn bij soortgelijke afbeeldingen / taferelen met die zonnenstralen. Er zijn nog al wat van deze afbeeldingen/tafarelen met dergelijke 'zonnenstralen'. Kan men du die afbeeldingen overelkaar leggen. Zo ja.... Onstaat er dan een gelijkenis, of zijn die zonnenstralen 'random' gemaakt door de betreffende kunstenaars.

Indien er dus een 'match' is als je diverder afbeeldingen over elkaar heenlegd, dan zouden die zonnenstralen welleens een kaart/afbeelding van ons universum kunnen zijn???? Met de stralen die iets aan te wijzen hebben???
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

di 26 apr 2011, 18:08

Dat weet ik zo niet Dolle!

Wat ik wel weet, is dat die zonnestralen + zon, met daarin die zon een driehoek met ????, dat is echt je reinste symboliek volgens mij.

99,99% van de kerkbezoekers heeft volgens mij geen enkel idee wat het ook maar enigzins inhoud.
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
Administrator
Administrator
Berichten: 2557
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

wo 27 apr 2011, 04:53

[quote=""Dromen" post=30895"]Dat weet ik zo niet Dolle!

Wat ik wel weet, is dat die zonnestralen + zon, met daarin die zon een driehoek met ????, dat is echt je reinste symboliek volgens mij.

99,99% van de kerkbezoekers heeft volgens mij geen enkel idee wat het ook maar enigzins inhoud.[/quote]


SJOW HE!!!!

Na een nogal eneverende synchroniflux-avond in de Shoutbox, komt Baps nét voor het slapen gaan met een link waar deze afbeelding staat:

http://3.bp.blogspot.com/_CMnEeJfy0nA/S ... 00-h/5.JPG

Komt van dit blog: http://richardbolitho.blogspot.com/2009 ... found.html
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
Administrator
Administrator
Berichten: 2557
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

di 03 mei 2011, 17:24

De Zweedse Tv biedt weer een nieuwe aflevering. Dit keer over watermonsters:

http://svt.se/embededflash/2411244/play.swf

Dit is de hele aflevering (beschikbaar tot 1 juni op de website van SVT - Sveriges Television):

http://svtplay.se/t/153469/vasen


Even het introfilmpje in Windows formaat gezet:

http://img19.imageshack.us/img19/871/vcbi.mp4


In Zweden doet men nu serieus onderzoek naar een 'monster' in Storsjön nav een zéér integer getuigenverklaring. Nu heeft men de beste apparatuur staan (7 camera's, warmte-, bewegings-, nacht-, infrarood camera's zijn opgesteld, inclusief sensoren etc etc). Een initiatief van de ondernemersvereniging aldaar. Dan zouden natuurlijk dikke duiten kunnen worden voor het tourisme in dat gebied.
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15988
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 03 mei 2011, 20:42

Afbeelding

Afbeelding
Plaats reactie

Terug naar “Geschiedenis”