Egbert Haubois in 3D

Hier tref je allerlei topics aan die te maken hebben met geschiedenis en de oudheid.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23671
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 03 jan 2013, 22:59

Eerder vandaag werd ik door een QFF-er gewezen op een prachtig stukje geschiedenis gecombineerd met de techniek van vandaag de dag. Het was QFF-er Grayvox die mij wees op een prachtige driedimensionale kaart van de stad Groningen zoals deze er omstreeks 1643 uitgezien moet hebben. Als basis voor de driedimensionale animatie is men uitgegaan van een kaart uit die tijd die gemaakt was door niemand minder dan Egbert Haubois.Egbert wie? Hauwattuh? Egbert Haubois mensen, en wie dat is, daarover kan de Wikipedia pagina over deze Egbert Haubois ons meer vertellen, leest U even mee...???


Egbert Haubois (1608/1610-1653) was een Nederlands cartograaf en ontwikkelaar van de eerste kaart van Groningen.
Geschiedenis
Het is niet zeker of Egbert Haubois in Groningen geboren is. Wel is bekend dat hij tussen 1608 en 1610 aan de Lamme Huingastraat, de huidige Akerkstraat, woonde. Haubois heeft een opleiding tot ingenieur en vestingbouwkundige in Franeker gevolgd. In 1631 vraagt Haubois, samen met de boekhandelaar Nathanael Roman, aan het College van Burgemeesteren om een getekende kaart van de stad Groningen in koper te mogen uitsnijden en te drukken. Het College gaat akkoord en Haubois begint met landmeten en tekenen. Hij kiest ervoor om de stad in vogelvluchtperspectief te tekenen. Zodoende is er niet alleen een plattegrond, maar ook een driedimensionale weergave van de stad ontwikkeld.
Aan het einde van 1631 vraagt hij de kopergraveur Jan Lubberts Langeweerd zijn tekening uit te snijden. Langeweerd graveert de tekening in 4 koperplaten. Door onenigheden over auteursrechten tussen Haubois en Roman wordt de kaart pas in 1637 uitgegeven. Van deze eerste uitgave zijn geen exemplaren bewaard gebleven. In 1640 wil Haubois een nieuwe versie van zijn kaart uitgeven. Pas drie jaar later, door gesteggel met inmiddels de erfgenamen van Roman, kan de kaart gedrukt worden. De koperplaten van de inmiddels overleden Langeweerd worden bijgewerkt. Het Zuiderdiep en de kolk bij de Noorderhaven worden toegevoegd. Haubois maakte in 1647 ook een kaart van de Pekel-A en de Pekelder venen.
In totaal worden er twintig exemplaren gedrukt, die Haubois twee jaar later aan het College aanbiedt. In 1647 wordt Haubois, samen met Isebradt Jr, stadsbouwmeester van Groningen. Tegen deze tijd woonde hij in de Folkeringestraat, de huidige Folkingestraat, waar hij in 1653 overlijdt. Na zijn dood wordt de kaart in de jaren zestig van de zeventiende eeuw nog eenmaal bijgewerkt en gedrukt. De kaart van Haubois is tot de Kadastrale Minuutkaart uit 1830 de belangrijkste en meest betrouwbare kaart van de stad Groningen.
Tja, en die driedimensionale kaart is of op DVD te bestellen, of in vogelvlucht in een twee minuten durende animatie in HD kwaliteit op YouTube te bekijken... Kijkt U even mee...???Ook de Groningse regionale zender RTV Noord bestede er in een item al eens aandacht aan...Verder kwam ik ook nog deze video tegen op Youtube, welke ik jullie niet wil onthouden...Hier op de website van de RUG kunt U de kaart in hoge resolutie bekijken maar dan de originele en dus niet de driedimensionale...

Al met al vond ik dit zeer interessant en wil ik de geïnteresseerden uitnodigen hieronder in de comments eventuele aanvullingen te plaatsen of deel te nemen aan de discussie...

;-)
1119 AD
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

ma 07 jan 2013, 14:34

Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23671
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

za 31 jan 2015, 01:48

Plaats reactie

Terug naar “Geschiedenis”