Sleutelrol voor Syrië?

Politiek en oorlog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en alles over politiek en oorlog kun je hier terugvinden.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 17 jun 2011, 13:32

Goedemorgen QFF! Het is Vrijdag en dat betekend dat het weekend bijna is begonnen en wellicht voor sommigen reeds is begonnen! Er zijn op QFF al diverse draadjes over de revoluties in de verschillende landen in het Midden-Oosten, zo is er een draadje over QadaFFi en de rotzooi in Lybië, een draadje over Egypte en ook een draadje over het feit dat alle oproer in het Midden-Oosten mogelijk wel eens het gevolg zou kunnen zijn van een soort offer. Maar ook in Spanje en Griekenland zijn mensen het meer dan zat! Geweldige tijden dus! En omdat we ook dit weekend tijdens al onze vrije tijd wat benodigd zijn om te lezen leek het me ook tijd voor een apart artikel over alle gebeurtenissen in Syrië.  Hoe ze daar in Syrië zelf over denken? Het zelfde denk ik... Ondanks de gigantische teringbende die momenteel het land en de Syriërs in haar greep weet te houden... Ook daar moet immers weekend gevierd worden toch?! Of denken ze daar toch anders over in Syrië? Eens even kijken...De Turken gaan in ieder geval stug door met het verlenen van hulp, zelfs over de landsgrenzen van Syrië, en dat vinden de bestuurders van Syrië niet oke natuurlijk... Het regime aldaar is namelijk niet zo van de vrijheden voor de plaatselijke bevolking en bestraffen echt iedere halve zool die de oprechtheid van de overheid in twijfel trekt. Al met al dus geen fijn land om te wonen dat Syrië, althans als het huidige regime kan blijven zitten...

Dan is er ook nog Iran, het land dat al meermaals aangegeven zou hebben Syrië te gaan helpen als andere landen besluiten aldaar in te gaan grijpen... Ik vraag me dan ook af hoe dit daar af gaat lopen? Zullen ze ook in Syrië in gaan grijpen? Of zijn er simpelweg te weinig belangen in Syrië die de EU en de VS samen zou kunnen doen laten besluiten om toch ook in Syrië maar militair in te gaan grijpen??

Even wat meer over Syrië zelf (geleend van Wikipedia)...

Syrië, officieel de Syrische Arabische Republiek, is een land in het Midden-Oosten. Het grenst in het westen aan de Middellandse Zee, in het noorden aan Turkije, in het oosten en zuidoosten aan Irak, in het zuiden aan Jordanië en in het zuidwesten aan Libanon en Israël. De Eufraat doorsnijdt het land van noordwest naar zuidoost.

President is Bashar al-Assad, die zijn vader Hafez al-Assad na diens dood in 2000 opvolgde. De hoofdstad is Damascus. Andere grote steden zijn: Aleppo, Homs, Hama en Latakia. Het land behoort tot de Arabische Liga.

De naam Syrië, waarschijnlijk afgeleid van Assyrië, werd van de oudheid tot de Eerste Wereldoorlog gebruikt voor het gebied tussen de hele oostkust van de Middellandse Zee (de Levant) en de Eufraat. Dit Groot-Syrië omvatte dus ook de huidige staten Libanon, Jordanië, Israël, Palestina plus aangrenzende streken in Turkije.

Syrië ligt in de zogenaamde Vruchtbare Halve Maan en kende vele oude beschavingen zoals Mari, Ebla, Ugarit, Amorieten, Hettieten, Babyloniërs en andere.

Syrië werd achtereenvolgens veroverd en bestuurd door de Perzische Achaemeniden, door Alexander de Grote en zijn opvolgers, de Seleuciden, door de Romeinen, door de Byzantijnen.

In de 7e eeuw veroverden de Arabieren het land (Slag bij de Jarmuk in 636) en het werd achtereenvolgens bestuurd door de islamitische dynastieën van de Omajjaden, de Abbasiden, de Turkse Seltsjoeken, de tot de islam bekeerde Mongolen, de Egyptische Mammelukken en tenslotte de Ottomanen.

In de Eerste Wereldoorlog veroverden de geallieerden (Fransen en Engelsen), gesteund door Arabische opstandelingen, het gebied. Gedurende een korte tijd was Syrië een onafhankelijk koninkrijk , maar al snel werd het een mandaatgebied van de Fransen die Syrië bezetten en de afsplitsing van Libanon bewerkstelligden (zie Conferentie van San Remo). Het Syrische leger werd de genadeklap toegebracht in de Slag bij Maysaloun op 24 juli 1920.

Het oorspronkelijke Franse mandaatgebied Syrië bevatte naast het huidige Libanon, ook de Sandjak van Alexandretta of Republiek Hatay, de huidige Turkse provincie Hatay. Op dat laatste gebied maakt het huidige Syrië nog altijd aanspraak. De Fransen bleven in Syrië tot 1946.

Onafhankelijk Syrië werd een republiek die, gesteund door de Sovjet-Unie, toenadering zocht tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië een staatkundige eenheid met Egypte als de Verenigde Arabische Republiek (VAR). In 1961 maakte een militaire coup een einde aan de VAR.

In 1963 kwam de Ba'ath-partij, via een nieuwe staatsgreep, aan de macht in Syrië. Aan de politieke instabiliteit kwam echter pas een einde toen in 1970 Hafez al-Assad de militaire dictatuur uitriep waarbij hij zichzelf levenslang tot staatshoofd verklaarde. Hij bleef het ook tot zijn dood in 2000. Deelname aan de Jom Kipoeroorlog in 1973 en inmenging in de Libanese burgeroorlog (1975-1990) leverden weinig tastbaar resultaat op, maar Syrië bleef wel een machtsfactor in de regio. Het terugkrijgen van de Golanhoogten van Israël, op welke manier dan ook, blijft een hoofddoelstelling van de buitenlandse politiek, naast een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict en het vergroten van de invloed in Libanon.

Op 2 februari 1982 had een van de zwartste pagina's van de moderne Syrische geschiedenis plaats in de stad Hama, een bolwerk van de Moslimbroederschap. Deze laatsten waren tegen het seculiere socialistische Ba'athregime. Zij konden rekruteren uit de Soennitische meerderheid van de bevolking, terwijl het Syrische Ba'ath regime steunde op een Alawitische minderheid van ongeveer 10%. De Moslimbroederschap ging ook gewelddadig te werk. In februari 1982 kon zelfs van een gewapende opstand gesproken worden.

President Assad ging de strijd met de Moslimbroederschap aan. Dit leidde tot een opstand, die bloedig de kop werd ingedrukt. Het leger maakte met artillerie een deel van Hama met de grond gelijk. Er kwamen ongeveer 20.000 mensen om. Sindsdien is er geen sprake meer geweest van enige serieuze oppositie.

Na de dood van Hafez in 2000 nam zijn zoon Bashar al-Assad de macht over. Bashar volgde op dat ogenblik een specialisatie tot oogarts in Londen. Oorspronkelijk was zijn oudere broer bestemd om vader Hafez op te volgen maar hij overleed vóór zijn vader bij een auto-ongeluk, onderweg naar het vliegveld. Speculaties over een minder anti-westerse politiek door Bashar al-Assad werden niet bewaarheid.

Sinds de oorlog in buurland Irak komen enorme aantallen Irakese vluchtelingen naar Syrië om het escalerende sektarische geweld tussen Sjiieten en Soennieten en het terroristisch verzet tegen het nieuwe regime na de val van Saddam Hoessein te ontvluchten.

Syrië wordt wel de bakermat van het christelijk geloof genoemd. Hier begon Paulus zijn bekeringstocht door Klein-Azië. Bekend is het verhaal dat Paulus, de joodse christenvervolger, op weg naar Damascus een visioen kreeg, zich bekeerde en vervolgens het christendom ging prediken.

In Syrië vindt men de vroegste christelijke kerken. Thans is 10 procent van de bevolking christen.

In het bergstadje Ma`loula (50 kilometer van Damascus) spreken de christelijke inwoners nog de taal van Jezus, het Aramees. In de rotskerkjes van de kloosters, gewijd aan de heiligen Sergius en Taqla, hangen oude iconen die regelmatig worden uitgeleend voor belangrijke tentoonstellingen in Europa.

In Damascus baden moslims en christenen tot 705 zij aan zij. Nu zijn het alleen moslims die in de Omajjadenmoskee de relieken van Johannes de Doper vereren, al is de moskee ook open voor niet-moslims. Voor moslims is Johannes - net als Jezus - een belangrijke profeet.

De volgende patriarchaten zijn in Damascus gevestigd: het oosters-orthodoxe Patriarchaat van Antiochië, het oosters-katholieke patriarchaat van de Grieks-melkitisch-katholieke Kerk en het patriarchaat van de Syrisch-orthodoxe Kerk.

Al met al een land met een enorme geschiedenis en daarnaast een lans dat tactisch gezien op een belangrijke plek in het Midden-Oosten ligt... En nu er ook vandaag weer berichten opduiken over het Syrische leger dat in het Noorden van het land weer twee steden bezet zou hebben, denk ik oprecht dat een militair ingrijpen in Syrië toch echt steeds dichter bij aan het komen is... Of heb ik het mis...?

De situatie is oprecht ernstig, mensen worden als ze demonstreren gewoon echt neergeknald door het leger en zij die gevangen zijn genomen krijgen bijvoorbeeld geen water / eten...In zekere zin dicht ik dus een sleutelrol toe aan het regime in Syrië, zij zouden kunnen voorkomen dat zaken nog verder uit de hand lopen in die regio, door gewoon op te stappen... Dus, laten we hieronder in de comments met z'n allen een soort vergaarbak creëren van de berichten over de gang van zaken in Syrië zoals we dit ook bij de draadjes over de andere landen waar het onrustig is hebben gedaan... Op die manier dragen we hier op QFF namelijk ook een steentje bij aan de berichtgeving over de wandaden van het regime in Syrië...

Thanks!1119 AD
FreeElectron
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

vr 17 jun 2011, 16:26

"Al met al een land met een enorme geschiedenis en daarnaast een lans dat tactisch gezien op een belangrijke plek in het Midden-Oosten ligt... En nu er ook vandaag weer berichten opduiken over het Syrische leger dat in het Noorden van het land weer twee steden bezet zou hebben, denk ik oprecht dat een militair ingrijpen in Syrië toch echt steeds dichter bij aan het komen is... Of heb ik het mis...?"


1. Heeft het land schulden of is het anderszijds schatplichtig aan het IMF?
2.Is er olie?

Daar is je antwoord.
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

za 18 jun 2011, 01:13

Ook van wiki;

"Human rights
See also: Human rights in Syria
A 2007 law required internet cafes to record all the comments users post on chat forums.[13] Websites such as Wikipedia Arabic, YouTube and Facebook were blocked intermittently between 2008 and February 2011.[14][15][16]
Human Rights groups, such as Human Rights Watch and Amnesty International, have detailed how Bashar's regime and secret police routinely torture, imprison, and kill political opponents, and those who speak out against the regime.[17][18]
Since 2006 it expanded the use of travel bans against dissidents, a practice that is illegal under international law. Syria is the worst offender among Arab states.[19]
In an interview with ABC News in 2007[7] he stated: "We don't have such [things as] political prisoners," yet the New York Times reported the arrest of 30 political prisoners in Syria in December 2007.[20]
Foreign Policy magazine analyzed his position in the wake of the 2011 protests:[21]
During its decades of rule, moreover, the Assad family developed a strong political safety net by firmly integrating the military into the regime. In 1970, Hafez al-Assad, Bashar’s father, seized power after rising through the ranks of the Syrian armed forces, during which time he established a network of loyal Alawites by installing them in key posts. In fact, the military, ruling elite, and ruthless secret police are so intertwined that it is now impossible to separate the Assad regime from the security establishment. Bashar al-Assad’s threat to use force against protesters would be more plausible than Tunisia’s or Egypt’s were. So, unlike in Tunisia and Egypt, where a professionally trained military tended to play an independent role, the regime and its loyal forces have been able to deter all but the most resolute and fearless oppositional activists. In this respect, the situation in Syria is to a certain degree comparable to Saddam Hussein’s strong Sunni minority rule in Iraq."

http://en.wikipedia.org/wiki/Bashar_al-Assad#Presidency

Ik vond Baath al Joods klinken.. The Arab Socialist Ba'ath Party (also spelled Ba'th or Baath which means "resurrection" or "renaissance" (reddyah); Arabic: ??? ????? ?????? ??????????)

http://en.wikipedia.org/wiki/Baath_party
http://en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_Syria
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

za 18 jun 2011, 01:23

Gezien censuur gaan wiki google translaten?
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

za 18 jun 2011, 21:58

The Destabilization of Syria and the Broader Middle East War

What is unfolding in Syria is an armed insurrection supported covertly by foreign powers including the US, Turkey and Israel.

Armed insurgents belonging to Islamist organizations have crossed the border from Turkey, Lebanon and Jordan. The US State Department has confirmed that it is supporting the insurgency.

The United States is to expand contacts with Syrians who are counting on a regime change in the country.

This was stated by U.S. State Department official Victoria Nuland. "We started to expand contacts with the Syrians, those who are calling for change, both inside and outside the country," she said.

Nuland also repeated that Barack Obama had previously called on Syrian President Bashar Assad to initiate reforms or to step down from power." (Voice of Russia, June 17, 2011)

The destabilization of Syria and Lebanon as sovereign countries has been on the drawing board of the US-NATO-Israel military alliance for at least ten years.

Action against Syria is part of a "military roadmap", a sequencing of military operations. According to former NATO Commander General Wesley Clark--the Pentagon had clearly identified Iraq, Libya, Syria and Lebanon as target countries of a US-NATO intervention:

"[The] Five-year campaign plan [included]... a total of seven countries, beginning with Iraq, then Syria, Lebanon, Libya, Iran, Somalia and Sudan" (Pentagon official quoted by General Wesley Clark)

In "Winning Modern Wars" (page 130) General Wesley Clark states the following:

"As I went back through the Pentagon in November 2001, one of the senior military staff officers had time for a chat. Yes, we were still on track for going against Iraq, he said. But there was more. This was being discussed as part of a five-year campaign plan, he said, and there were a total of seven countries, beginning with Iraq, then Syria, Lebanon, Libya, Iran, Somalia and Sudan.

...He said it with reproach--with disbelief, almost--at the breadth of the vision. I moved the conversation away, for this was not something I wanted to hear. And it was not something I wanted to see moving forward, either. ...I left the Pentagon that afternoon deeply concerned."

The objective is to destabilize the Syrian State and implement "regime change" through the covert support of an armed insurgency, integrated by Islamist militia.

Media Disinformation

Tacitly acknowledged , the significance of an armed insurrection is casually dismissed by the Western media. If it were to be recognized and analysed, our understanding of unfolding events would be entirely different.

What is mentioned profusely is that the armed forces and the police are involved in the indiscriminate killing of civilian protesters. Press reports confirm, however, from the outset of the protest movement an exchange of gunfire between armed insurgents and the police, with casualties reported on both sides.

The insurrection started in mid March in the border city of Daraa, which is 10 km from the Jordanian border.

The Daraa "protest movement" on March 18 had all the appearances of a staged event involving, in all likelihood, covert support to Islamic terrorists by Mossad and/or Western intelligence. Government sources point to the role of radical Salafist groups (supported by Israel)

Other reports have pointed to the role of Saudi Arabia in financing the protest movement.

What has unfolded in Daraa in the weeks following the initial violent clashes on 17-18 March, is the confrontation between the police and the armed forces on the one hand and armed units of terrorists and snipers on the other which have infiltrated the protest movement.

....

What is clear from these initial reports is that many of the demonstrators were not demonstrators but terrorists involved in premeditated acts of killing and arson. The title of the Israeli news report summarizes what happened: Syria: Seven Police Killed, Buildings Torched in Protests.

(See Michel Chossudovsky, SYRIA: Who is Behind The Protest Movement? Fabricating a Pretext for a US-NATO "Humanitarian Intervention", http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=24591 Global Research, May 3, 2011)

The Role of Turkey

The center of the insurrection has now shifted to the small border town of Jisr al-Shughour, 10 km from the Turkish border.

Jisr al-Shughour has a population of 44,000 inhabitants. Armed insurgents have crossed the border from Turkey.

Members of the Muslim Brotherhood are reported to have taken up arms in northwest Syria.

There are indications that Turkish military and intelligence are supporting these incursions.

There was no mass civilian protest movement in Jisr al-Shughour. The local population was caught in the crossfire. The fighting between armed rebels and government forces has contributed to triggering a refugee crisis, which is the center of media attention.

Muslim Brotherhood Rebels at Jisr al Shughour Photos AFP June 16, 2011

In contrast, in the nation's capital Damascus, where the mainstay of social movements is located, there have been mass rallies in support rather than in opposition to the government.

President Bashir al Assad is casually compared to presidents Ben Ali of Tunisia and Hosni Mubarak of Egypt. What the mainstream media has failed to mention is that despite the authoritarian nature of the regime, president Al Assad is a popular figure who has widespread support of the Syrian population.

The large rally in Damascus on March 29, "with tens of thousands of supporters" (Reuters) of President Al Assad was barely mentioned. Yet in an unusual twist, the images and video footage of several pro-government events were used by the Western media to convince international public opinion that the President was being confronted by mass anti-government rallies.

Syrians display a giant national flag with a picture of Syria's President Bashar al-Assad during a
pro-government rally at the central bank square in Damascus March 29, 2011. (Reuters Photo)

On June 15, thousands of people rallied over several kilometers on Damascus' main highway in a march holding up a 2.3 km Syrian flag. The rally was acknowledged by the media and casually dismissed as irrelevant.

AP. Thousands of supporters of Syrian President Bashar Assad carry a 2,300-metre-long Syrian flag in a demonstration in Damascus on Wednesday.

While the Syrian regime is by no means democratic, the objective of the US-NATO Israel military alliance is not to promote democracy. Quite the opposite. Washington's intent is to eventually install a puppet regime.

The objective through media disinformation is to demonize president Al Assad and more broadly to destabilize Syria as a secular state. The latter objective is implemented through covert support of various Islamist organizations:

Syria is run by an authoritarian oligarchy which has used brute force in dealing with its citizens. The riots in Syria, however, are complex. They cannot be viewed as a straightforward quest for liberty and democracy. There has been an attempt by the U.S. and the E.U. to use the riots in Syria to pressure and intimidate the Syrian leadership. Saudi Arabia, Israel, Jordan, and the March 14 Alliance have all played a role in supporting an armed insurrection.

The violence in Syria has been supported from the outside with a view of taking advantage of the internal tensions... Aside from the violent reaction of the Syrian Army, media lies have been used and bogus footage has been aired. Money and weapons have also been funnelled to elements of the Syrian opposition by the U.S., the E.U....Funding has also been provided to ominous and unpopular foreign-based Syrian opposition figures, while weapons caches were smuggled from Jordan and Lebanon into Syria. (Mahdi Darius Nazemroaya, America's Next War Theater: Syria and Lebanon? http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25000, Global Research, June 10, 2011)

The joint Israel-Turkey military and intelligence agreement

The geopolitics of this process of destabilization are far-reaching. Turkey is involved in supporting the rebels.

The Turkish government has sanctioned Syrian opposition groups in exile which support an armed insurgency. Turkey is also pressuring Damascus to conform to Washington's demands for regime change.

Turkey is a member of NATO with a powerful military force. Moreover, Israel and Turkey have a longstanding joint military-intelligence agreement, which is explicitly directed against Syria.

...A 1993 Memorandum of Understanding led to the creation of (Israeli-Turkish) "joint committees" to handle so-called regional threats. Under the terms of the Memorandum, Turkey and Israel agreed "to cooperate in gathering intelligence on Syria, Iran, and Iraq and to meet regularly to share assessments pertaining to terrorism and these countries' military capabilities."

Turkey agreed to allow IDF and Israeli security forces to gather electronic intelligence on Syria and Iran from Turkey. In exchange, Israel assisted in the equipping and training of Turkish forces in anti-terror warfare along the Syrian, Iraqi, and Iranian borders."

...

Already during the Clinton Administration, a triangular military alliance between the US, Israel and Turkey had unfolded. This "triple alliance", which is dominated by the US Joint Chiefs of Staff, integrates and coordinates military command decisions between the three countries pertaining to the broader Middle East. It is based on the close military ties respectively of Israel and Turkey with the US, coupled with a strong bilateral military relationship between Tel Aviv and Ankara. ....

The triple alliance is also coupled with a 2005 NATO-Israeli military cooperation agreement which includes "many areas of common interest, such as the fight against terrorism and joint military exercises. These military cooperation ties with NATO are viewed by the Israeli military as a means to "enhance Israel's deterrence capability regarding potential enemies threatening it, mainly Iran and Syria." (See Michel Chossudovsky,"Triple Alliance": The US, Turkey, Israel and the War on Lebanon, August 6, 2006)

Covert support to armed insurgents out of Turkey or Jordan would no doubt be coordinated under the joint Israel-Turkey military and intelligence agreement.

Prime Minister Recep Tayyip Erdogan with (former) Prime Minister Ariel Sharon (2004)

Dangerous Crossroads: The Broader Middle East War

Israel and NATO signed a far-reaching military cooperation agreement in 2005. Under this agreement, Israel is considered a de facto member of NATO.

If a military operation were to be launched against Syria, Israel would in all likelihood be involved in military undertakings alongside NATO forces (under the NATO-Israel bilateral agreement). Turkey would also play an active military role.

A military intervention in Syria on fake humanitarian grounds would lead to an escalation of the US-NATO led war over a large area extending from North Africa and the Middle East to Central Asia, from the Eastern Mediterranean to China's Western frontier with Afghanistan and Pakistan.

It would also contribute to a process of political destabilization in Lebanon, Jordan and Palestine. It would also set the stage for a conflict with Iran.

Bron: http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=25312
1119 AD
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

ma 20 jun 2011, 08:08

Ik heb heel de dag lopen drammen op luister naar de kinderen, vooral als ze nog niet kunnen praten, :) dus hopelijk heb het nut gezien het toch Thomas town is van origine en het wel anti-semieten moeten zijn dus. :P
FreeElectron
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

do 23 jun 2011, 17:59

Syrisch leger valt grensdorp bij Turkije binnen
Laatste update: 23 juni 2011 11:59 info
BEIROET - Het Syrische leger is donderdag, ondersteund door tanks en scherpschutters, het dorpje Khirbet al-Jouz bij de Turkse grens binnengevallen.

Dat hebben Syrische activisten gezegd.

Volgens de Lokale Coördinatiecomités, een groep die de opstand tegen het regime vastlegt, zijn de tanks donderdag de stad binnengereden en hebben de sluipschutters zich gepositioneerd op de daken in Khirbet al-Jouz.

De groep baseert zich op ooggetuigenverslagen van inwoners van het dorp.

In Syrië wordt al drie maanden gedemonstreerd tegen president Bashar al-Assad. Bij de onderdrukking van de protesten vielen volgens VN-cijfers al zeker 1100 doden.

Bron:
http://www.nu.nl/buitenland/2547122/syr ... innen.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

za 25 jun 2011, 01:04

Syrian troops said to mass on border with Turkey

Pro-democracy activists say Syrian troops and tanks have rolled into areas near the border, across which refugees have fled to makeshift camps. The move could further strain ties with longtime ally Turkey, which has been critical of the crackdown.

Afbeelding
Syrian refugees pass a Turkish military vehicle as they cross the border near the Turkish village of Guvecci in Hatay province. Syrian activists say Syrian troops backed by tanks and snipers have entered a village along the border. (Burhan Ozbilici, Associated Press / June 24, 2011)

Reporting from Beirut—
Syrian army units massed near the border with Turkey on Thursday, according to Syrian pro-democracy activists and media accounts, with some troops, backed by tanks, rolling into a village close to makeshift refugee camps housing civilians who fled villages in northwest Syria.

The expanded troop presence in the border zone could further aggravate already strained relations with Turkey, which has been critical of the ongoing Syrian crackdown on antigovernment protests.

An activist group, the Local Coordination Committees in Syria, said 40 tanks had been deployed in the border village of Khirbet Jouz and that snipers had taken positions on rooftops.

Syria has imposed severe restrictions on news coverage, making it difficult to independently verify activists' accounts of the ongoing uprising against President Bashar Assad and his family's decades-long regime.

Video aired by the Al Jazeera news channel showed Syrian military activity in full view of the Turkish border, including tanks with Syrian flags on a nearby hill and troops atop a tall building.

The Turkish Red Crescent said another 600 refugees had arrived in Turkey in response to the latest Syrian military move, joining the more than 10,000 who have fled in recent weeks.

The Associated Press reported that Turkish troops in the border area moved their positions back several hundred feet in an apparent bid to avoid a confrontation with the Syrian forces.

One analyst said the Syrian advance probably was more a case of asserting control of its territory than a deliberate provocation of its increasingly critical neighbor. The Syrian and Turkish foreign ministers discussed the border situation in a telephone conversation, Turkey's semi-official Anatolian news agency reported.

For weeks, the Syrian army has attempted to root out opposition to Assad in northwestern cities and villages. Syrian state media has said that the army and security forces are hunting "armed terrorists" in the rugged mountainous areas near Turkey, an allegation that human rights activists deny.

In Brussels, the European Union said it had expanded its sanctions list against the Syrian regime, targeting seven more individuals and four companies, AP reported. That brings to 34 the number of people and entities, including Assad, faced with an asset freeze and travel ban. The EU also has an embargo on sales of arms and equipment that can be used to suppress demonstrations.

On Wednesday, Syria's foreign minister, Walid Moallem, assailed European governments for the sanctions and said the West was fomenting unrest and instability in the Arab nation.

Despite the government crackdown, Syrian protesters called for new demonstrations.

Activists on the Syrian Revolution 2011 Facebook page — which has become an important force behind the protest movement — called Thursday for a nationwide general strike and urged fresh protests Friday.

The Syrian opposition estimates that 1,400 people have been killed since the protests began three months ago and that about 10,000 have been detained.

Sandels is a special correspondent. Times staff writer Patrick J. McDonnell in Tunis, Tunisia, contributed to this report.

Bron: http://www.latimes.com/news/nationworld ... 3005.story
1119 AD
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 26 jun 2011, 06:59

Syrische oppositie wil maandag overleg

DAMASCUS - Opposanten van het regime in Syrië willen maandag overleg voeren om te bekijken hoe de crisis kan worden opgelost. Dit zei zaterdag de voorzitter van de Syrische Liga voor de Mensenrechten, Abdel Karim Rihawi.

''We spreken om te komen tot de formulering van een nationale strategie om de huidige crisis in Syrië te beëindigen'', aldus Rihawi. Hij beklemtoonde dat hij niet namens ''de demonstranten in de straat'' kon spreken.

Het zou gaan om ongeveer 100 personen die niet aan een politieke partij of beweging verbonden zijn, inclusief de schrijvers Fayez Sara en Louai Hussein. Sinds half maart slaat het regime van president Bashar al-Assad bloedig protesten tegen het bewind en voor democratie neer.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn sinds half maart 1332 burgers gedood. Ook zouden 341 leden van de politie, de geheime diensten of strijdkrachten zijn omgekomen.

Begrafenisstoet

Deze cijfers zijn exclusief de vier doden die zaterdag zijn gemeld. Militairen hebben in Kassir, in de omgeving van de stad Homs, twee burgers doodgeschoten volgens activisten.

In Kiswah, ten zuiden van Damascus, schoten militairen op een begrafenisstoet. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. De begrafenis was van een van de 18 mensen die vrijdag zijn doodgeschoten tijdens grote betogingen tegen het regime.

Bron: http://www.nu.nl/buitenland/2549267/syr ... erleg.html
1119 AD
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 17 jul 2011, 14:55

Syrische oppositie vormt Raad van Verlossing

ISTANBUL - De Syrische oppositie heeft zondag een Nationale Raad van Verlossing ingesteld, zodat met een mond kan worden gesproken in de richting van president Bashar al-Assad.

''We zullen onze hand uitsteken naar andere oppositiegroepen om ons land te leiden in de democratische richting die we voor ogen hebben'', aldus de prominente oppositieleider Haitham al-Maleh zaterdag.

De raad werd opgericht tijdens een bijeenkomst in de Turkse stad Istanbul. De raad krijgt 25 leden, die de islamisten, liberalen en onafhankelijken zullen gaan vertegenwoordigen.

In Syrië wordt al maanden betoogd tegen het regime van Assad. Vrijdag kwamen nog tienduizenden mensen bijeen in Damascus. Die demonstratie werd net als andere betogingen in het Arabische land door de veiligheidsdiensten hard neergeslagen: zeker 32 burgers kwamen om.
Bron: http://www.nu.nl/buitenland/2567290/syr ... ssing.html
1119 AD
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 17 jul 2011, 15:06

[video][/video]
1119 AD
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 17 jul 2011, 15:06

[video][/video]
1119 AD
Gebruikersavatar
blackbox
Administrator
Administrator
Berichten: 6173
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

wo 20 jun 2012, 04:06Putin had to lecture President Obama at the G-20 on some of the failed transitions around the world.
illuminati of my own reality
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Het Dolle Eland
Omhoog
Gebruikersavatar
blackbox
Administrator
Administrator
Berichten: 6173
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

za 23 jun 2012, 18:31

Erdogan leaves Syrian apology for shooting down Turkish jet unconfirmed

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan could not bring any light to what happened to a military plane that was reportedly shot down by Syria, as he talked to media after the plane's disappearance.
Erdogan did not confirm reports that Damascus had apologized for shooting down the plane. The PM also refrained from sharing any information about the fate of the two pilots, who were reported as rescued earlier. Further statements are expected after a security meeting.

Senior presidential adviser Arshad Harmozlo said that the early reports were baseless, reiterating the PM’s statements. “We have no confirmation surrounding the Syrian apology or even that Syria has shot down the jet,” he said as cited by Al Arabiya.
Rescuers have already found an ejector seat and parachute in the sea, but no signs of the plane or pilots so far, Turkey's state television reports.
The plane crashed into or nearby Syrian territorial waters earlier today, according to reports. A missile fired by the Syrian defense system shattered it to pieces after which the jet plunged into the Mediterranean Sea.

Syrian vessels have joined a search operation, which was launched immediately after the Turkish military lost radar and radio contact with the craft. The plane took off from Erhac Airport in the eastern province of Malatya at 10 a.m. local time.
Unconfirmed reports suggest that Syrian defense forces had been shooting at two foreign planes.

“Witnesses spotted two jets flying in from Turkish territory. One of the planes went down in Syria’s territorial waters, while the other one made off,” says Ihab Sultan, a local correspondent in Syria, told RT.

Relations between Ankara and Damascus have become marred by Turkey’s open support of the Syrian opposition, which is seeking to topple the government of President Bashar Al-Assad. On Friday, Turkey denied the Syrian government’s accusations that it is supplying rebels with arms.

Still, Turkey remains a NATO member, which means that in the event of an attack it could summon the aid of all the alliance members. In April, Turkey already called on NATO to protect its borders as cross-border fire from Syria hit a refugee camp on Turkish territory. These statements were condemned as “provocative” by Assad’s government.
International relations expert Mark Almond says in the event of a NATO intervention scenario, Turkey might launch a probing flight to assess Syria’s capabilities.

“If the NATO countries were really thinking of some kind of intervention to assist the rebels against Assad’s regime, the first thing they’ll want to do is to knock out Syria’s air forces and defense systems. So some kind of a probing flight testing Syria’s responses would be possible. But it is also possible this is a tragic mishap,” Almond told RT from Bilkent University in Ankara.

http://www.rt.com/news/turkey-contact-aircraft-sea-498/
illuminati of my own reality
Gebruikersavatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1826
Lid geworden op: wo 21 aug 2013, 18:13

za 23 jun 2012, 20:33

Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
Plaats reactie

Terug naar “Politiek / Oorlog”