Erich von Däniken

Alles over ongeïdentificeerde vliegende objecten (UFO's dus), Antonaki, E.T. en andere Saluzaanse zaken tref je aan in de topics in dit deel van het QFForum.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 29 mei 2011, 14:22

Goedemorgen QFF-ers! Deze Zondag wat aandacht voor Erich von Däniken. Bij veel QFF-ers is von Däniken wel bekend schat ik zo in, maar omdat er nog geen artikel was dat specifiek over hem ging en hij door de jaren heen toch de nodige boeken heeft geschreven met betrekking tot dat wat er zich mogelijk in het verleden af heeft gespeeld op Aarde met betrekking tot bezoek vanuit andere plekken in het universum, leek het mij gepast om wat meer aandacht voor von Däniken te creëren door hem hier op QFF min of meer een vaste stek te geven in de vorm van dit artikel.Om even een wat globale indruk te krijgen van von Däniken pakken we even de voor algemeen waar aangenomen inhoud van zijn eigen Wikipedia-pagina erbij... Leest U even mee??

Erich von Däniken (Zofingen, 14 april 1935) is een controversiële Zwitserse auteur die het bekendst is van zijn theorieën over buitenaardse invloed op menselijke cultuur in de prehistorie, ook bekend als de Paleo-SETI-theorie.

Voortbouwend op het werk van anderen, opperde Von Däniken dat als er intelligente buitenaardse wezens bestaan en die in het verleden de aarde hebben bezocht, het archeologisch materiaal dat moet kunnen aantonen. In het verlengde hiervan heeft hij ook geopperd dat de evolutie van de mens in het verleden is gemanipuleerd door buitenaardse wezens.

Von Däniken onderbouwt zijn theorieën onder meer als volgt:

Er zijn zeer veel archeologische artefacten gevonden die een hoge graad van kennis vereisen om te produceren; veel hoger dan men tot nu toe heeft aangenomen dat deze beschavingen hadden. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Stonehenge, de standbeelden op Paaseiland en de Egyptische piramiden. Sommige daarvan vereisen ook een vergaande kennis van wiskunde, mechanica, fysica, chemie, bouwkunde, geologie, kosmografie en dergelijke, die de bouwers simpelweg niet konden hebben, of vereisten, wilden ze zinvol zijn, dat men kon vliegen. Daarnaast zijn meerdere zeer oude artefacten zodanig van aard, dat ze zelfs heden ten dage met de huidige kennis en kunde niet of nauwelijks na te maken zijn.

In prehistorische kunst zijn volgens Von Däniken aanwijzingen te vinden voor het bezoek door de buitenaardse wezens.

Er zijn meerdere verwijzingen in de mythologie naar wezens die in 'wagens van vuur' door de hemel reizen. Een voorbeeld is het visioen van Ezechiël in het Oude Testament (Ezechiël 1:4 - 28 en 3:12 - 14). Von Däniken interpreteert deze als de landing en het vertrek van een ruimtevaartuig.

Hij heeft 26 boeken geschreven, waarvan ongeveer 60 miljoen exemplaren zijn verkocht. In 2003 richtte hij het zogenaamde Mystery park op om de mysteries van de wereld aan het grote publiek te tonen, maar dat werd door gebrek aan voldoende bezoekers einde 2006 gesloten.

De gevestigde wetenschappers beschouwen zijn werk als pseudowetenschap (pseudoarcheologie) of zelfs morosofie en zijn van mening dat zijn conclusies niet worden ondersteund door zijn argumenten. Zijn theorieën vallen onder de paleocontacttheorie (theorieën die stellen dat er in de prehistorie contacten waren tussen mensen en geavanceerde buitenaardse beschavingen).

Zie ook: Piramidologie

Werken

Onderstaande zijn de in het Nederlands vertaalde werken van Von Däniken.

Waren de goden kosmonauten? Onopgeloste raadsels uit het verleden (1968)
Terug naar de sterren (1969)
Goud der goden (1972)
Mijn visie in woord en beeld (1973)
Verschijningen (1974)
Bewijzen (1977)
Profeet van het verleden (1979)
De dag dat de goden kwamen (1984)
De fantastische werkelijkheid (1985)
Zijn wij godenkinderen? (1987)
De ogen van de sfinx (1989)
Signalen uit het Stenen Tijdperk (1991)
De terugkeer van de goden (1992)
Erfenis van de Maya's (1993)
In de schaduw van de piramiden (1995)
Tekens voor de eeuwigheid. De boodschap van Nazca (1997)
In naam van Zeus. Goden-Raadsels-Argonauten (1999)
De goden wáren astronauten (2001)

Trivia

In de vierde Indiana Jones film, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, wordt uitgebreid gebruikgemaakt van de theorieën van Erich von Däniken.

Tja, ik zelf ben met von Däniken in aanraking gekomen dankzij een boek van hem, dat mijn vader me ooit gaf toen ik een jaar of 10 / 11 geweest zal zijn... "Waren de Goden Kosmonauten?" Dit boek maakte op mij een enorme indruk, en indirect zal het voor een groot deel ook aan de basis van mijn scepsis ten opzichte van veel andere theorieën hebben gestaan en daarmee dus onbewust ook van invloed zijn geweest om mijn verdere ontwikkeling als mens...

Voor hen die niet bekend zijn met zijn boek "Waren de Goden Kosmonauten?" hieronder even een korte samenvatting van deze website... Leest U even mee??

Waren de Goden Kosmonauten?

Deze vraag stelde Erich von Daniken centraal toen hij in 1969 zijn boek uitbracht. Van dit boek zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Nu, meer dan veertig jaar later blijven veel van zijn inzichten omstreden. Er zijn aanhangers van zijn stellingen, maar ook tegenstanders. Feit is, dat er op dit moment een aantal raadsels is, waar de wetenschap nog geen verklaring voor heeft kunnen vinden.

Von Daniken's meest schokkende stelling is dat onze aarde duizenden jaren geleden al door buitenaardse astronauten is bezocht. Hij probeert deze stelling te onderbouwen met een groot aantal vondsten en verwijzingen, die tot op de dag van vandaag nog bestaan.

Piri Reis
Zo noemt hij bijvoorbeeld de kaart van Piri Reis. Deze kaart zou 10.000 jaar oud zijn. Ware het niet dat Piri Reis deze kaart in het jaar 1513 heeft getekend. Elk plek en en eiland is op de kaart aangegeven, maar op de "verkeerde plaats". Dit was voor enkele cartografen aanleiding om de kaart nader te onderzoeken en men kwam tot de vreemde conclusie dat als men de kaart op een hedendaagse globe projecteert de kaart griezelig nauwkeurig is. Maar het is onverklaarbaar hoe men in 1513 zo'n kaart getekend kan hebben. Zo een kaart is alleen aan de hand van satellietfoto's te maken (of aan de hand van zeer grondige en geavanceerde geografische kennis). Mogelijk nog vreemder is dat de kustlijn van Antarctica tot in detail wordt weergegeven, terwijl deze al 10.000 jaar met ijs bedekt is........

Landingsbanen in PeruDe lijnen en figuren in de woestijn van Nazca in Peru zijn wereldwijd bekend. Von Daniken vraagt zich af hoe (en waarom) een primitieve cultuur als de Nazca kilometerslange lijnen heeft gemaakt. Met de kennis van toen, is het onverklaarbaar dat men zulke rechte lijnen heeft kunnen maken. Naast deze rechte lijnen, waar Von Daniken een landingsbaan in ziet, zijn er nog verschillende figuren van dieren, waaonder vogels, een Orca en spinnen. Ook zijn er vreemde mannen met een kroon. Vanaf de grond zie je alleen maar lijnen. Het is pas op (zeer) grote hoogte dat de patronen duidelijk laten zien wat er in de grond gekerfd staat. De conclusie lijkt dan ook moeilijk te weerleggen dat deze patronen en figuren gemaakt zijn voor iets of iemand op zeer grote hoogte.

De Bijbel

Von Daniken verwijst ook naar de Bijbel. Hij haalt bepaalde passages aan: "Toen de mensen zich op de aarde begonnen te vermenigvuldigen en hun dochters geboren werden, zagen de zonen Gods, dat de dochters der mensen schoon waren, en zij namen zich daaruit vrouwen, wie zij maar verkozen. (..) (...) De reuzen waren in die dagen op de aarde, en ook daarna, toen de zonen Gods tot de dochters der mensen kwamen, en zij hun kinderen baarden; dit zijn de geweldigen uit de voortijd, mannen van naam.(...) De vraag is dus, welke zonen Gods dit betreft. En wie zijn de reuzen die zich met de mensen vermengden? Hebben deze reuzen gigantische bouwwerken gebouwd (als dan niet met behulp van buitenlandse technologie). In Genesis wordt verder het verhaal verteld van de vernietiging van Sodom en Gomorra. Von Daniken verhaalt hoe de familie Lot door twee engelen werd gewaarschuwd en niet om mocht kijken. Dit zou aangeven dat de vernietiging vooraf gepland was. "Toen liet de Here zwavel en vuur op Sodom en Gomorrha regenen -Gen.19:24)". "Toen Abraham zich vroeg in den morgen begaf naar de plats waar hij voor den Here gestaan had, en uitzag in de richting van Sodom en Gomorrha en het gehele land van de streek, zag hij en zie, de rook van de aarde steeg op als de rook van een smeltoven". In het boek wordt de stelling geponeerd dat de buitenaardse kosmonauten de steden vernietigd hebben. iets dat met onze kennis van Atoomwapens mogelijk zou zijn.

Onmogelijk nauwkeurige waterleidingen

In Bolivia: Tiahuanacu zijn bewerkte stukken steen gevonden, waarvan wordt vermoed dat deze als waterleidingen dienst doen. Het is nog steeds een raadsel hoe men de stenen nauwkeuriger heeft kunnen bewerken dan met de huidige, moderne betongietstukken mogelijk is.

En veel meer

Het boek staat nog vol met onverklaarbare zaken, die toewerken naar een allesomvattende theorie. Namelijk dat we eerder zijn bezocht, duizenden jaren geleden vanuit de ruimte. Een theorie die aan de ene kant prikkelend is. Want dat zou betekenen dat er nog meer leven is, waar we al lang naar op zoek zijn. Aan de andere kant is dit een fundamenteel andere kijk op een aantal stellingen die als onwrikbaar zijn geacht. De theorie dat de God(-en) "slechts" kosmonauten waren ondermijnt de gedachte op een hiernamaals. De consequenties van de te trekken conclusie strekken dus ver.

Al met al durfde von Däniken nogal wat controversiële uitspraken te doen voor de tijd waarin hij deze boeken schreef en publiceerde. Met name uit religieuze hoek kreeg von Däniken nogal wat kritiek te verwerken. Hij heeft er bij mij persoonlijk voor gezorgd dat ik dingen niet zo maar geloof maar eerst kritisch bekijk alvorens ik zomaar het oordeel dat door een ander is geveld ook echt geloof of voor waar aan neem... Daarnaast en ik door von Däniken ook anders tegen dingen aan gaan kijken en ontstond er een toenemende interesse voor alles dat met de ruimtevaart en ons universum te maken heeft...

Ook op Youtube is von Däniken alles behalve een onbekende... Kijkt U even mee...?


Al me al dus een interessante persoon die von Däniken en ik wil dan ook iedereen verzoeken om in de comments van dit artikel de bovenstaande materie te bespreken en te bediscussiëren maar ook vooral aan te vullen met nog meer informatie over von Däniken en zijn boeken. Op deze manier ontstaat er vast een prachtige vergaarbak met informatie over Erich von Däniken hier op QFF waarmee we hem dus ook oprecht een eigen plekje geven hier op QFF...


1119 AD
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

zo 29 mei 2011, 17:47

Afgelopen week zat ik er toevallig aan te denken om een topic te maken hierover.

Het zou bijna verplicht moeten zijn om dat boek, 'Waren de Goden Kosmonauten' te lezen ;-)

Het boek is al enkele tientallen jaren oud, maar nog steeds heeft men (de huidige wetenschap) geen enkel antwoord op de meeste vraagstukken die hij steld.
Gebruikersavatar
ThaViking
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 528
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:10

zo 29 mei 2011, 21:01

Ook erg interessant - Von Däniken - Waren de goden Kosmonauten - heb het ergens midden jaren 90 een paar keer gelezen.
Erg plausibele verklaringen kaart hij aan voor vele mysteries.
Was er toen ook erg van onder de indruk en zag het dan ook als een mogelijke verklaring voor "ons" ontstaan zeg maar. Eentje die qua logica erg goed te pruimen is :) (niet dat het dan persee waarheid is ;)).
Zal eens een poging doen om wat meer van hem te lezen. Waren de goden kosmonauten is eigenlijk het enige van hem wat ik geheel heb gelezen.
Mag inderdaad niet ontbreken op QFF :).
Danke Schön, Bapho
Wees aardig tegen mensen als je omhoog klimt, want je komt ze weer tegen als je naar beneden gaat...
Gebruikersavatar
caelis280
Antonaki
Antonaki
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 30 mei 2011, 08:20

ma 30 mei 2011, 15:31

Leuk artikel! Wellicht ook eens kijken naar het werk van Zacharias Sitchin. Sluit hier erg mooi op aan!
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

ma 30 mei 2011, 19:31

Iemand een goede pdf link? Ik zal hem is proberen te dissen als een goede criticaster, kugh, wetenschapper, betaamt.
Gebruikersavatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1870
Lid geworden op: wo 21 aug 2013, 18:13

ma 30 mei 2011, 22:51

Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Neut
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “UFO / E.T. / Contact”