Pagina 1 van 1

Prehistorische kunst

Geplaatst: di 28 aug 2012, 19:43
door baphomet
Vandaag wil ik ook nog even wat aandacht schenken aan Paleolithische kunst, stone art from the stone-age, prehistorische kunst of hoe we het ook maar noemen willen... Her en der op QFF hebben we de nodige archeologische vondsten besproken en omdat er nog geen specifiek plekje was voor het verzamelen van al dit soort bijzondere zéér oude vormen van kunst, leek het mij wel een puik plan er maar eens even een beetje aandacht aan te gaan schenken door middel van dit stukje tikwerk...Prehistorische kunst dus... Héél erg oude shit zeg maar... Leest U even kort mee...???

Prehistorische kunst is de term die wordt gebruikt voor kunstzinnige expressies tot aan de ontwikkeling van het schrift.

Paleolithicum

Het - tot nu toe bekend - vroegste kunstwerk is de Venus van Tan-Tan, die gemaakt werd tussen 500.000 en 300.000 jaar vóór Christus, tijdens de Midden-Acheuléense periode. Het werd ontdekt in Marokko, het is 6 centimeter lang en lijkt op een menselijke figuur. Hoewel het mogelijk is dat deze vondst gevormd is door geologische processen, heeft het enkele sporen van menselijke bewerkingen. Op het 'beeldje' is een vettige substantie gevonden, een mix van ijzer en mangaan. Dit geeft aan dat het door iemand is versierd, of het voorwerp nu wel of niet door menselijke handen is gemaakt. Het blijft de vraag of dit werkelijk als bewijs kan worden aangevoerd als het gaat om de kunstzinnige mens in de prehistorie. Ook bij een ongeveer vergelijkbaar voorwerp, de Venus van Berekhat Ram (ca. 250.000 v.Chr.), is het niet zeker of het door mensen of door de natuur gemaakt is. Het blijft een vraag of er daadwerkelijk kunst (zoals wij het begrip 'kunst' nu omschrijven) bestond vóór 100.000 voor Christus.

Grotschilderingen

De vroegste 'dingen' die echt als kunst worden gezien stammen uit het late Paleolithicum. Dit omvat van alles: van de wereldberoemde grotschilderingen van Grotte Chauvet Pont d'Arc, Altamira, Pech Merle, Nerja en Lascaux, tot de 'draagbare' kunst, zoals de Venus van Willendorf (waarvan wordt gedacht dat ze stond voor vruchtbaarheid). Er zijn speculaties dat alleen de Homo sapiens in staat zou zijn geweest om zich artistiek uit te drukken. Echter, de Homo erectus had al veel eerder schijnbaar nutteloze patronen op artefacten geplaatst. Deze zijn bijvoorbeeld gevonden in Bilzingsleben (Thüringen) en deze kunnen worden beschouwd als de voorloper van kunst en geven ons een inzicht waarom de Homo erectus dit deed. De symmetrie en de aandacht die geschonken is aan de vorm van het voorwerp, heeft ertoe geleid dat sommigen de middenpaleolithische vuistbijlen zien als kunst. De Venus van Berekhat Ram (Israël) en de Venus van Tan-Tan zijn mogelijk de eerste pogingen om een menselijke figuur na te maken. Een recente vondst, het Masker van La Roche-Cotard in Frankrijk, laat ons zien dat de neanderthaler mogelijk een verfijndere manier om kunst te maken heeft gehad.

Mesolithicum

In de mesolithische periode werd er 'draagbare' kunst gemaakt, zoals beschilderde kiezelstenen (Azilien) uit Birseck, Eremitage in Zwitserland en gestileerde steenkunst, zoals de Spaanse Levant. Patronen op gebruiksvoorwerpen zoals de kiezelstenen van Tybrind Vig (Denemarken) zijn ook zeer bekend.

Bronstijd

In het 3e millennium vóór Christus werd er een nieuw fenomeen geïntroduceerd in de kunst. Toen duidelijk werd dat brons zeer efficiënt gebruikt kon worden, betekende dit ook dat de productie toenam. Dit leidde weer tot een overschot aan brons. Door de toegenomen rijkdom in de maatschappij werden er luxeproducten gemaakt, in het bijzonder versierde wapens. Voorbeelden hiervan zijn bronzen helmen, gedecoreerde bijlen, gedetailleerde instrumenten en andere voorwerpen zonder een praktisch doel. Er is veel steenkunst gevonden waarop het dagelijks leven is afgebeeld. Ook zijn er religieuze objecten gevonden in veel verschillende gebieden, bijvoorbeeld in Bohuslän (Zweden) en in de Val Camonica in Noord-Italië.

IJzertijd

In de IJzertijd werd de ontwikkeling van antropomorfe sculpturen in gang gezet. Hieruit zijn bijvoorbeeld de Krijger van Hirschlanden en het standbeeld van de Glauberg (Duitsland) voortgekomen.

Afrika

Volgens de huidige theorie, dat de oorsprong van de mens ligt in Afrika en de jager-verzamelaars gebruiken daar zijn ontstaan, zijn er heel weinig vondsten van echte kunst vóór de grote bloei van de laatpaleolithische culturen gedaan. Een van de oudste Venusfiguren is gevonden in de vallei van de Draa in Marokko. Deze en andere aanwijzingen suggereren dat mensachtigen misschien wel een groter besef van hun wereld hebben gehad dan tot nu toe werd aangenomen.
Belangrijke schilderingen van bosmensen zijn gevonden in het Waterberg-gebied, iets ten noorden van de Palalarivier, die worden gedateerd op 8000 jaar vóór Christus. De afbeeldingen zijn erg duidelijk en geven een keur aan menselijke en dierlijke schilderingen, vooral antilopes.

Australië

De oorspronkelijke bewoners van Australië, ook bekend als Aborigines, maken typische kunst. Vroege kunstwerken van de Aborigines zijn meestal rotsschilderingen. Ze worden ook wel röntgenschilderingen genoemd omdat ze de botten en organen van de afgebeelde dieren laten zien. Soms lijkt een Aboriginalkunstwerk abstract door de ogen van moderne kijkers: Aborigines maken vaak gebruik van geometrische vormen en figuren om bijvoorbeeld een landschap uit te beelden. Vaak wordt dit gedaan vanuit vogelperspectief.
De Bradshaws zijn een unieke vorm van rotskunst in West-Australië. Het zijn menselijke figuren, getekend met oog voor detail, en geven precieze anatomische verhoudingen. Men schat dat ze ruim 17.000 jaar oud zijn en men is er nog steeds niet over uit wie de schilderingen gemaakt kan hebben.

Polynesië

De oorspronkelijke bewoners van Polynesië lieten een compleet andere artistieke erfenis achter. Hoewel veel van hun artefacten gemaakt werden van organische materialen (en er dus niet meer veel van over zijn gebleven), zijn er vele kunstvoorwerpen gemaakt van klei en steen bewaard gebleven. Onder deze overblijfselen verstaan we ontelbare aardewerkfragmenten uit West-Oceanië, stammend uit het 2e millennium vóór Christus. Ook lieten de Polynesiërs, her en der verspreid, stenen platformen of Marae achter, alsook beelden van voorvaderen, waarvan de meest bekende misschien wel de Moai van Paaseiland zijn.

Een globale omschrijving dus... Maar er is nog zo veel meer... Zo sprak ik onlangs met Dhr. Jan van Es, een man die inmiddels een gruwelijke collectie vondsten op zijn naam heeft van de meest prachtige stenen met daarin de meest mooie en bijzondere sculpturen... Ook zijn hier op QFF al meermaals de prachtige schrijfsels en tekeningen van Jan Evert Musch voorbij gekomen.

Ook Jan Evert Musch heeft diverse stenen gevonden met daar op of in de meest waanzinnig mooie afbeeldingen. Ook in de hunebedden ziet Jan Ervert meer dan een paar stenenstapels... Dan is er ook nog Innoxia de Bie die een prachtige website vol met informatie offline heeft gehaald omdat ze de eeuwige strijd met de overheid en wetenschap zat was. Ook het onderlinge gekibbel van andere archeologen heeft haar doen besluiten de website maar offline te halen, waardoor dus veel informatie is verdwenen. Gelukkig is er hier en daar op QFF het nodige gebackupped, dus er is in ieder geval wat bewaard gebleven...

Anyways, er is zo ontzettend veel te vinden omtrent dit onderwerp dat we hier kunnen bespreken en bediscussiëren dat ik haast zou zeggen: "Roeptoeter de zooi maar vol!" Maar ik denk dat de meesten wel snappen wat ik daarmee symbolisch tracht duidelijk te maken... Hieronder in de comments kan het dus verder...

;-)Prehistorische kunst

Geplaatst: di 28 aug 2012, 23:25
door combi
Mooi ! verzameling hier naar toe plaatst

[quote=""combi" post=60798"]Afbeelding

http://www.stoneage-art.de/

Vorwort

In Teilen ist dieser Aufsatz bereits im Jahre 1991 erschienen, er hat längst nichts an seiner Aktualität eingebüßt, und wird hier nun mit erweiterten Informationen und dokumentarischen Bildern versehen, einem breiten Publikum vorgestellt. (U.Benekendorff, Mai/Juni 2007) Hinweise zu meiner Person und Action.

Diese Untersuchung erwuchs aus einer verwirrenden bis hin zur irreführenden Bewertung von lesbaren Spuren menschlicher Tätigkeit am langlebigsten aller Materialien, dem Stein. Die Eigeninitiative, welche hier ergriffen wurde zum Zwecke der Bergung von Artefakten, die nach offizieller Fachbereichskompetenz als „nicht von archäologischem Interesse“ eingestuft wurden, erfolgte ohne jegliche Vorbildung über Steinbearbeitungstechniken, oder einer Kunstausbildung, noch dem Studium über Vor- und Frühgeschichte. Aber es war gerade die mangelnde Verantwortung bzw. das fehlende Interesse von denen, die eine dieser Ausbildungen besitzen, welchen den Ausschlag zum eigenen Handeln gab. Nur allzu oft wird den neuen Fragen, welche mit diesen Objekten verknüpft sind, der bequemere Weg der Ablehnung vorgezogen. Erklärungen wie „Naturspielereien“ oder „geformt durch geo-dynamische Prozesse“ sorgen dann für eine entsprechende Disqualifizierung. Diese ausschlaggebenden Umstände, sowie die Probleme zum Themenkomplex werden aufgezeigt und sind generell betrachtet sicherlich nicht nur von Interesse jener, die vielleicht ähnliche Erfahrungen gemacht haben. So soll dieses Arbeitsergebnis Hinweis geben auf die Vernachlässigung eines umfassenden Quellenmaterials, das bis in die Anfänge menschlicher Existenz präsent ist.

Es werden allgemeine Materialvorkommen und deren Erfassung näher erläutert. Dazu werden bestehende Kontroversen angeschnitten, die bei einer fachlichen Bewertung offensichtlich wurden. Der Schwerpunkt liegt dann auf der Erfassungssystematik und deren selbstentwickelter Methode, um Fragen zum Artefaktcharakter abzusichern.

Afbeelding

meer: http://www.schafftwissen.de/ mit weit über 2000 Photos[/quote]

Re: Prehistorische kunst

Geplaatst: wo 29 aug 2012, 07:33
door baphomet
Er is namelijk zo veel op dit vlak, dat een topic me inderdaad een mooi en handig verzamel-plekje leek!

Thanks Combi voor je eerste bijdrage! Hopelijk mag dit topic helemaal vollopen met interessante informatie!

+

Re: Prehistorische kunst

Geplaatst: za 22 sep 2018, 10:52
door baphomet