Archeo Dump!

Hier tref je alles aan over archeologie.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 21 jan 2015, 02:27

Ik zat al langer te denken om een groot draadje voor allerhande archeologische onderwerpen te openen. En ik besloot zojuist om daar maar eens wat werk van te gaan maken. Er zijn zat archeologische topics over specifieke onderwerpen te vinden op QFF met in ieder topic verschillende vormen van diepgang. Er ontbrak mijns inziens echter een wat algemenere dump plek voor archeologische artikelen van aller aard.

Afbeelding

Ik kom namelijk vaak genoeg iets tegen, wat ik dan uiteindelijk niet plaats juist omdat er een gebrek is aan zo'n algemene dumpplaats. Bij deze verkondig ik de Archeo Dump van QFF dus tot geopend!

En ik trap dan ook maar gelijk af met een eerste item... Leest U even mee...?
Oudste gravering ooit ontdekt op half miljoen jaar oude schelp

Homo erectus op Java gebruikte al een half miljoen jaar geleden schelpen van zoetwatermosselen als materiaal voor werktuigen en als ondergrond voor graveringen. Een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van de Leidse archeologe José Joordens, publiceerde deze ontdekking op 3 december in Nature. De vondst biedt nieuw inzicht in de evolutie van menselijk gedrag.

Homo sapiens niet langer de primeur

‘Tot nu toe werd aangenomen dat het maken van dit soort graveringen voorbehouden was aan Homo sapiens, de moderne mens, in Afrika en dat dit vanaf zo’n 100.000 jaar geleden gebeurde’, zegt hoofdauteur José Joordens, verbonden aan de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden.

Afbeelding

Schelpencollectie van Eugène Dubois

Een team van 21 onderzoekers onderzocht honderden fossiele schelpen die afkomstig zijn van de Homo erectus-vindplaats Trinil op het Indonesische eiland Java. De schelpen behoren tot de Dubois Collectie die beheerd wordt door Naturalis Biodiversity Center in Leiden. De schelpen zijn eind 19e eeuw opgegraven door de Nederlandse arts en onderzoeker Eugène Dubois, de ontdekker van Pithecanthropus erectus - die we nu kennen als Homo erectus.

Afbeelding


Krassen ouder dan verwering

Zeer verrassend is de ontdekking van een gegraveerd geometrisch patroon op een van de schelpen. De gravering, die alleen bij strijklicht zichtbaar is, is aantoonbaar ouder dan de tijdens fossilisatie veroorzaakte verweringsprocessen op de schelp. Het onderzoek sloot uit dat het patroon door dieren of door natuurlijke verweringsprocessen is veroorzaakt en toonde aan dat het ‘zigzagpatroon’ het werk was van Homo erectus.

Ouder dan Afrikaanse vondsten

Door toepassing van twee dateringsmethoden stelden onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University vast dat de schelp met gravering minimaal 430.000 en maximaal 540.000 jaar oud is. Dat maakt de gravering op zijn minst vier keer ouder dan de tot nu toe bekende oudste graveringen die in Afrika zijn gevonden.

Functie of betekenis gravering?

‘Het is fantastisch dat deze gegraveerde schelp na meer dan honderd jaar in een museumcollectie eindelijk ontdekt is. Ik kan me voorstellen dat mensen zich afvragen: is dit nu een voorloper van "kunst"?’, zegt Wil Roebroeks, hoogleraar Oude Steentijd aan de Universiteit Leiden. Hij kon dit langdurige onderzoek financieren met zijn NWO-Spinozapremie. ‘Wat de functie of betekenis was van de gravering is echter op dit moment nog een raadsel.’


Vroege mensachtige mosselman

Uit dit onderzoek blijkt ook dat deze vroege mensachtigen de grote zoetwatermosselen heel slim openden: ze boorden een gat met een scherpe haaientand, precies op de aanhechtingsplaats van de spier die de schelpkleppen gesloten houdt. ‘De nauwgezetheid waarmee zij werkten, duidt op een gedetailleerde kennis van de anatomie van de schelpdieren en een goede handvaardigheid’, aldus expert in fossiele schelpen Frank Wesselingh van Naturalis. De schelpdieren werden gegeten en de resterende schelpen gebruikt als materiaal om werktuigen zoals messen te maken.

Mogelijk vervolgonderzoek

Deze vondst uit de historische Dubois Collectie werpt onverwacht nieuw licht op de vaardigheden en het gedrag van Homo erectus. Ook blijkt dat Azië een veelbelovend en relatief onontgonnen gebied is als het gaat om intrigerende artefacten. Vanuit Nederland waren onder andere onderzoekers van de Universiteit Leiden, Naturalis Biodiversity Center, de Vrije Universiteit Amsterdam, de universiteiten van Wageningen en Delft en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bij het onderzoek betrokken.


via:-> http://www.archeologie.leidenuniv.nl/ni ... chelp.html

Tja... Wat mij betreft kan het hieronder verder gaan en laten we van dit topic een mooie vergaarbak met info over allerlei archeologische artikelen maken!
Gebruikersavatar
Octa
QFF Gold Member
QFF Gold Member
Berichten: 219
Lid geworden op: zo 05 aug 2012, 09:26

wo 21 jan 2015, 10:59

Ongeveer 2 jaar geleden ontdekte per toeval een middeleeuwse dumpkuil toen ik op een verlaten stuk grond met een metaaldetector aan het zoeken was. Ik wist dat hier ooit een oud klooster gestaan heeft welke rond 1600 echter is afgebrand. Onderstaande foto is van 1 van mijn vondsten welke door archeologen is gedateerd op 1350. Het is een Jacobuskan welke in Duitsland gemaakt is. Het is verder niet heel bijzonder of erg zeldzaam of zo, maar voor mij als liefhebber natuurlijk een top vondst. Uiteraard heb ik nog veel meer gevonden maar dat komt een andere keer misschien wel.

Afbeelding
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 21 jan 2015, 11:38

Kloostermop, afgelopen voorjaar gevonden samen met BlackBox, locatie: grensgebied Scharmer en Harkstede (om en nabij de lokatie van het oude klooster)...

Afbeelding
Gebruikersavatar
Permuter 0.
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1782
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 09:30

wo 21 jan 2015, 17:44

Een soort grote kuil zeg maar, en alles wat we opgraven flikkeren we daar weer in....

Handig
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, #F#
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 21 jan 2015, 18:11

Zoiets maar dan net omgekeerd :D Of hoe men het ook maar wil zien. ;)
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 22 jan 2015, 20:31

#podcast63
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 23 jan 2015, 12:57

23 JANUARI 2015-11:38

EEUWENOUDE TUNNEL ONDER HOORN
#HOORN

Uit de Tachtigjarige Oorlog.

Afbeelding

Onder VOC-stad Hoorn is een eeuwenoude tunnel ontdekt.

De tunnel dateert van voor 1563 en werd vorige week ontdekt na hevige regenval. Er ontstond ineens een gat in het plaveisel van een steegje, schrijft het ANP.

Stadsarcheoloog Michiel Bartels is opgetogen. "Dat iets van vijfhonderd jaar oud nog zo gaaf in de grond zit, dat zie je echt zelden. Meestal is alles platgestampt bij het leggen van leidingen."

Archeologen daalden af in het metersdiepe gat en ontdekten een lange, gemetselde tunnel en een groot rioolstelsel (deels ingestort) dat onder een oud ziekenhuis uit 1563 doorloopt. De gemeente laat weten dat alle geruchten dat er gangen onder de oude stad zouden lopen, dus waar blijken te zijn.
via:-> http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/ ... hoorn.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 01 feb 2015, 14:32

Blackbeard's Booty: Pirate Ship Yields Medical Supplies

by Owen Jarus, Live Science Contributor | January 26, 2015 07:03am ET

Afbeelding
This urethral syringe was used to treat syphilis, a sexually transmitted disease that can be fatal. Chemical analysis shows that it contained mercury, which was commonly used to treat people with syphilis during the early 18th century. Although mercury may alleviate some of the symptoms taking too much of it can be fatal.
Credit: Photo credit: North Carolina Department of Cultural Resources

Archaeologists are excavating the vessel that served as the flagship of the pirate Blackbeard, and the medical equipment they have recovered from the shipwreck suggests the notorious buccaneer had to toil to keep his crew healthy.

Blackbeard is the most famous pirate who ever lived. His real name was Edward Teach (or possibly Thatch), and his flagship, the Queen Anne's Revenge, was formerly a French slave vessel named La Concorde de Nantesthat Blackbeard captured in November 1717. Blackbeard was able to capture this ship easily because much of its crew was either sick or dead due to disease.

A few months into 1718, the Queen Anne's Revenge ran aground on a sandbar at Topsail Inlet in North Carolina. Blackbeard abandoned much of his crew at that point, leaving the site with a select group of men and most of the plunder. He was killed in battle later that year.

The wreck of the Queen Anne's Revenge was rediscovered in 1996 and has been under excavation by the Queen Anne's Revenge Project. Archaeologists have recovered many artifacts, including a number of medical instruments. These artifacts, combined with historical records, paint a picture of a pirate captain who tried to keep his crew in fighting shape.

"Treating the sick and injured of a sea-bound community on shipboard was challenging in the best of times," Linda Carnes-McNaughton, an archaeologist and curator with the Department of Defense who volunteers her time on the excavation project, wrote in a paper she presented recently at the Society for Historical Archaeology annual meeting. [Photos: The Medical Instruments Found on Blackbeard's Ship]

The people on a ship like Blackbeard's would have had to contend with many conditions, including "chronic and periodic illnesses, wounds, amputations, toothaches, burns and other indescribable maladies," Carnes-McNaughton said.

Blackbeard's surgeons

In fact, maintaining the crew's health was so important that when Blackbeard turned the Queen Anne's Revenge into his flagship, he released most of the French crew members he had captured, but he forced the ship's three surgeons to stay, along with a few other specialized workers like carpenters and the cook, Carnes-McNaughton said.

She noted, however, that "The Sea-Man's Vade Mecum" of 1707,which contained the rules that seafarers were supposed to follow, had a provision stating that surgeons could not leave their ship until its voyage was complete.

Carnes-McNaughton investigated both the La Concorde de Nantes'crew muster, which is the document that lists crew members' names and salaries, as well as court records to learn more about the surgeons Blackbeard captured.

The ship's muster indicates that La Concorde de Nantes'surgeon major was a man named Jean Dubou (or Dubois), from St. Etienne. Before he was captured by Blackbeard, Dubou was being paid 50 livres for his work on the ship's voyage. The second surgeon was Marc Bourgneuf of La Rochelle, who was paid 30 livres for the voyage.

The third surgeon was Claude Deshayes, who was listed as a gunsmith on the muster and paid 22 livres for his work. The muster also names a surgeon's aide, Nicholas Gautrain, who was paid 12 livres. Although he is named on the muster, Gautrain is not mentioned in court records.

Medical equipment

When archaeologists excavated the Queen Anne's Revenge they found a number of medical instruments, some with marks that indicate they were manufactured in France. Carnes-McNaughton said that Dubou and his aides were required to supply their own medical equipment, and Blackbeard likely captured this equipment when he captured the surgeons. [The 7 Most Mysterious Archaeological Finds on Earth]

Among the finds was a urethral syringe that chemical analysis indicates originally contained mercury. Carnes-McNaughton told Live Science that this would have been used to treat syphilis, a sexually transmitted disease. "Eventually the mercury kills you," she said, explaining that the patient could suffer mercury poisoning.

Archaeologists also found the remains of two pump clysters. These would have been used to pump fluid into the rectum, allowing it to be absorbed quickly, Carnes-McNaughton said. It's not clear exactly why this would have been done, but there are plans to analyze the clysters to find out what material they contained before the ship was wrecked.

An instrument called a porringer was also found, which may have been used in bloodletting treatments, Carnes-McNaughton said. People in the early 18th century believed that bloodletting could cure some conditions and a modern-day form of the treatment is still used for a few conditions.

Archaeologists also found a cast brass mortar and pestle and two sets of nesting weights, devices that would have been used in preparing medicine. The remains of galley pots were also found that would have been used to store balms, salves and other potions.

Some items were found that could have been used medically or non-medically, Carnes-McNaughton said, including a silver needle and the remains of scissors, which could have been handy during surgeries. Two pairs of brass set screws were also found that may have been used in a tourniquet, a device that limits bleeding during amputations.

Carnes-McNaughton said she is going to compare the medical equipment from Queen Anne's Revenge to those found on other wrecks.

Getting medicine

But although the captured surgeons had medical equipment, Blackbeard would have still needed a supply of medicine to treat his crew. He got somein 1718, after he spent a week blockading the port of Charleston, South Carolina. Blackbeard captured ships that tried to get past him, holding their crew and passengers hostage.

When it came time to parley with the governor of South Carolina, a chest of medicine was demanded. Blackbeard threatened that he "would murder all their prisoners, send up their heads to the governor, and set the ships they had taken on fire," if the governor didn't deliver the medicine chest, writes Capt. Charles Johnson, who published an account of Blackbeard in 1724. The governor promptly complied and the prisoners were released.

In the end, Blackbeard's efforts to keep up his crew's health didn't change the pirate's own fate when he was hunted down in November 1718 by the Royal Navy.

Blackbeard was in good enough shape that he is said to have put up a terrific final fight while trying to board an enemy ship. "He stood his ground and fought with great fury, till he received five and 20 wounds, and five of them by shot," Johnson wrote. "At length, as he was cocking another pistol, having fired several before, [when] he fell down dead."

Follow Live Science @livescience, Facebook & Google+. Originally published on Live Science.
via:->> http://www.livescience.com/49563-blackb ... plies.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 04 feb 2015, 02:11

Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 04 feb 2015, 02:13

Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 05 feb 2015, 02:30

Aardverschuiving beschadigt oude muur Pompeï

Gepubliceerd: 04 februari 2015 14:55
Laatste update: 04 februari 2015 14:57

Een aardverschuiving heeft een deel van de tuin van het Huis van Severus in Pompeï bedolven. De muur eromheen heeft schade opgelopen, meldde het Italiaanse persbureau ANSA woensdag.
Volgens de toezichthouder van de stad, die in 79 na Christus onder as en stenen uit de vulkaan de Vesuvius werd bedolven, is de aardverschuiving het gevolg van de zware regenval van de laatste dagen. Daardoor is het terrein doorweekt geraakt.

De tuin is niet voor het publiek toegankelijk. Pompeï, dat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco staat, wordt al langer door verval bedreigd. Steeds weer storten delen van de stad in. Enkele jaren geleden werd een groot restauratieproject gepresenteerd, maar de dringend noodzakelijke werkzaamheden verlopen uiterst traag.

Jaarlijks komen miljoenen toeristen naar de stad. Velen nemen een klein stukje Pompeï mee, maar krijgen daarvan vaak spijt en sturen het per brief terug. Er wordt een expositie van zulke teruggestuurde gestolen voorwerpen gepland.

Door: ANP
via:-> http://www.nu.nl/overig/3986106/aardver ... ompei.html
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 13 feb 2015, 12:50

Eeuwenoude archeologische vondst op nieuwbouwproject de Trip op Rotsoord
13 feb 10:05 2015

Afbeelding

Op de bouwplaats van de Trip is gisteren een unieke archeologische vondst gedaan. Bij het afgraven van de grond zijn archeologen gestuit op een eeuwenoud kraanfundament. Het bijzondere aan het houten raamwerk, waar vroeger boten van de Vaartsche Rijn mee werden gelost, is de conditie van het object. De zware balken van wel 25 tot 50 cm dik zijn door de vochtige grond in een uitstekende staat teruggevonden. Vandaag zal het kraanfundament verder worden uitgegraven en ‘gelicht’. Het object van 2,5 bij 4,5 meter groot zou uit de 17e tot 19e eeuw stammen.

bron en meer: http://www.duic.nl/nieuws/eeuwenoude-ar ... -rotsoord/
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23693
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

za 14 feb 2015, 13:10

Love eternal: Remains of couple locked in 5,800-year-old hug unearthed in Greece

Archaeologists find remains of man and woman in embrace where they died 5,800 years ago.
THE ASSOCIATED PRESS Friday, February 13, 2015, 10:34 PM

Afbeelding

The remains of a man and woman in their early 20s, buried as they died nearly 6,000 years ago, were found locked in a tight embrace in Diros, southern Greece.
ATHENS, Greece — Death did not part them.

Archaeologists in southern Greece have discovered the grave of a man and woman buried as they died some 5,800 years ago — still tightly embracing.

A senior member of the excavation team, Anastassia Papathanassiou, says the discovery — made in 2013 and publicized this week after DNA testing determined each skeleton's sex — is the oldest of its kind in Greece.

She says the couple most likely died holding each other.

The remains were found near the Alepotrypa Cave in Diros.
Papathanassiou told The Associated Press on Friday that the remains of the couple, estimated to be in their 20s, were found near the Alepotrypa Cave, an important prehistoric site.

It's unclear how they died and whether they were related, but Papathanassiou says further DNA testing should answer the latter question.
via:->> http://www.nydailynews.com/news/world/r ... -1.2115104#

En dat op de dag der commercie euuhh liefde bedoel ik uche kuche

valentijsdag... net als kerst, zo hypocriet...

als je van elkaar houdt of om elkaar geeft doe je dat 365, 24/7, etc... En niet op een dag in het jaar opeens wat extra...
Gebruikersavatar
Octa
QFF Gold Member
QFF Gold Member
Berichten: 219
Lid geworden op: zo 05 aug 2012, 09:26

di 28 jul 2015, 16:51

Vrijwilliger (16) vindt tand van 560.000 jaar oud

Afbeelding

In het zuiden van Frankrijk is bij opgravingen een tand gevonden van 560.000 jaar oud. De vondst werd gedaan door een 16-jarig meisje, dat zich als vrijwilliger had aangesloten bij een groep archeologen.

Het gaat om een tand van een volwassene. "Dit is een belangrijke ontdekking, want we hebben heel weinig menselijke fossielen uit die periode", zei een van de onderzoekers.

Afbeelding

In het gebied bij Tautavel, in de buurt van Perpignan, worden al sinds 1964 opgravingen gedaan. In 1969 werd bij de grotten van Arago iets bijzonders gevonden: een gebroken onderkaak van een vrouw. Tot nog toe werd dat bot van 450.000 jaar oud, dat afkomstig zou zijn van een Tautavelmens, beschouwd als het oudste menselijke fossiel in Zuid-Europa.

De tand die vorige week werd gevonden, is zo'n 100.000 jaar ouder. In de loop der jaren werden in het gebied ruim 600.000 objecten gevonden, die tussen de 80.000 en 560.000 jaar oud waren.

http://nos.nl/artikel/2049301-vrijwilli ... r-oud.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox, combi, ninti
Omhoog
Gebruikersavatar
Octa
QFF Gold Member
QFF Gold Member
Berichten: 219
Lid geworden op: zo 05 aug 2012, 09:26

do 30 jul 2015, 22:30

Vondstje van afgelopen middag, Duitse 4 pfenning uit 1713 8)

Afbeelding
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, Toxopeus, ninti
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “Archeologie”