DocuTip: Onderwijs als vastgoed

Alles met betrekking tot sociologie, de samenleving, maatschappelijke thema's, etc. kunnen hier worden besproken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

di 24 jan 2012, 18:20


DocuTip: Onderwijs als vastgoed
Op QFF kennen we het wel, grote instanties die overheidsgeld ontvangen en dit uitgaven aan randzaken. Gisteravond was er een interessante documentaire hierover op televisie. En dit ging wel te verstaan over het onderwijs! Het was mij ook al opgevallen dat de nieuwe panden van grote scholen (vervolg opleidingen) als paddestoelen uit de grond schieten. Grote nieuwe maar vooral dure panden en locaties. Betaald door de overheid aan de scholen met als doel; onderwijs. En ondertussen holt het onderwijs achteruit en word er bezuinigd op personeel (leraren).
De betreffende aflevering terug zien kan HIER.
Kijk en huiver!
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

di 24 jan 2012, 18:37

Docu is trouwens goed te doen, duurd 23 minuten.
ddww

di 24 jan 2012, 18:50

Thanks Dromen *lookie lookie doedt* ;)
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15985
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

wo 25 jan 2012, 21:29

Heerlen baalt van ophef over school van 100 miljoen
Saskia Buitelaar

25 jan 2012
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaa ... 3007.lynkx


De uitzending van het VPRO-programma 'De slag om Nederland' over een peperduur nieuw schoolgebouw in Heerlen, is ‘heel slecht voor het imago van de stad’, zegt onderwijswethouder Riet de Wit. De uitzending leidde gisteren meteen tot Kamervragen.

100 miljoen

De Slag om Nederland ging over de nieuwbouw van het Arcus College in Heerlen. Het ROC bouwt een nieuwe campus buiten de stad waar leerlingen van diverse locaties straks worden ondergebracht. De nieuwbouw van het ROC kost circa 100 miljoen euro en wordt in Nederland ‘verreweg de grootste’, meldt Arcus trots in een promotiefilmpje.

Rijkste scholen
Het Arcus is een van de rijkste scholen voor middelbaar beroepsonderwijs van Nederland. De programmamakers concluderen uit gesprekken met enkele betrokkenen dat al dat sparen voor de megalomane nieuwbouw ten koste is gegaan van het onderwijs.

Ongenuanceerd
Wethouder Riet de Wit vindt dat De Slag om Nederland een ongenuanceerd beeld schetst. Rapporten van de onderwijsinspectie tonen volgens haar niet aan dat er iets mis is met de leskwaliteit van het Arcus. En dat op de campus straks 10.000 leerlingen rondlopen, klopt ook niet volgens haar.

Niet gelukkig
Maar dat ook Heerlen niet echt gelukkig is met het hele project, geeft De Wit wel toe. ‘We hebben eieren voor ons geld moeten kiezen’, zo beschrijft ze de besluitvorming in 2006. Het Arcus College dreigde uit te wijken naar andere locaties – buiten Heerlen – als de gemeente niet zou instemmen met de plannen, zegt De Wit. ‘Dat is hun goed recht. Maar we hebben wel eens prettiger onderhandelingen gevoerd.’

Bij het station
Liever had de gemeente nieuwbouw voor het ROC nabij het station willen hebben. Maar het Arcus wilde graag aan de rand van de stad, dicht bij andere onderwijsinstellingen bouwen. Wel wist de gemeente te bedingen dat de plannen een stuk kleiner werden, waardoor niet alle onderwijsactiviteiten van het Arcus uit de stad verdwijnen.

Leegstand
‘Ook hebben we bedongen dat de zorgopleidingen naar een plek verhuizen waar ook de Heerlense zorginstellingen liggen. Dat is een grote vooruitgang.’ Maar als je diep in ons hart kijkt, zegt de wethouder, is het hele project niet ideaal voor Heerlen. Zo is nog onduidelijk wat er gebeurt met zeven van de acht schoolgebouwen die op termijn leeg komen te staan. De gemeente neemt zelf een gebouw over om er speciaal onderwijs te huisvesten.

Brief Arcus
Het Arcus College stuurde gisteren een brief aan alle medewerkers, zegt Arcus-woordvoerder Ronald Paulissen. ‘We hebben onze standpunten uiteengezet en de feitelijke onjuistheden van het programma weersproken.’

Opknappen 50 miljoen
Ook stuurde het ROC een brief aan onderwijsminister Bijsterveldt met een toelichting over de kwestie. Volgens Arcus is de investering in nieuwbouw afgewogen tegen het opknappen van de huidige locaties, wat toentertijd werd geraamd op 40 à 50 miljoen euro.

Vragen
De SP stelde dinsdag schriftelijke Kamervragen over Arcus. De partij vindt dat de minister regie moet houden over huisvesting van scholen, om te ‘voorkomen dat bestuurders via dit soort vastgoedprojecten enorme bedragen onttrekken aan het onderwijs’. De PVV stelde mondeling vragen.

Door D vd Gugten (Adviseur) op 25 januari 2012 12:12
"Volgens Arcus is de investering in nieuwbouw afgewogen tegen het opknappen van de huidige locaties, wat toentertijd werd geraamd op 40 à 50 miljoen euro."

Dat was "toentertijd" (2006), toen er nog geen crisis was, en de aannemersprijzen dus hoger waren. Opknappen zou nu dus wel eens goedkoper kunnen zijn. Ook in beide brieven gaat Arcus daar (wijselijk?) niet op in.

Maar laten we ruimhartig aannemen dat opknappen nu nog steeds 50 miljoen zou kosten.

Dan wordt er nu dus minstens 50 miljoen EXTRA uitgegeven aan nieuwbouw. Die dus niet meer aan onderwijsverbetering kan worden uitgegeven. Die conclusie blijft dus gewoon overeind, wat Arcus en de gemeente er ook over 'spinnen' ("we zitten nu wel korter op onze onderwijspartners", wat een zwaktebod zeg).
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 27 jan 2012, 17:30

De Slag om Nederland... Sorry dat ik nu pas reageer en inhaak op dit artikel... Ik was druk en niet helemaal fit (kwakkelende voorhoofdsholte ontsteking) dus had geen tijd om te reageren.

Anyways, goed programma van de VPRO... De Slag om Nederland, een aflevering eerder was het ook al interessant, dat ging ook over de enorme leegstand en de hoeveelheid nieuwbouw die men maar blijft plegen... miljoenen vierkantemeters staan leeg... En toch bouwen ze maar nieuwe kantoren en bedrijfsruimtes.

Hier de link naar die bewuste aflevering:

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1234294

Echt kijken, is een aanrader!

Anyways, ik was al een jaar of 10 op de hoogte van deze ellende. Rond de eeuwwisseling had ik een bedrijfje dat veel zaken deed met studenten, studentenverenigingen, universiteiten en hogescholen. De Rijks Universiteit Groningen (RUG) en ook de Hanzehogeschool behoorden in die tijd tot mijn vaste klantenkring. En zo kwam ik op de meest uiteenlopende locaties om bestelde orders af te leveren en dan zag of hoorde je nog wel eens wat. Zo hoorde ik in die tijd al dat de RUG voor tientallen miljoenen euro's (toen nog guldens) aan vastgoed opgekocht had in de binnenstad van Groningen. En zo zou de Hanzehogeschool in die tijd mee geparticipeerd hebben in de aankoop van bouwkavels op industrieterreinen in Noord Nederland om deze Kavels later met veel winst te kunnen doorverkopen of te verpachten...
1119 AD
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappij / Samenleving”