Limburg meldt problemen Belgische kerncentrales

Alles met betrekking tot sociologie, de samenleving, maatschappelijke thema's, etc. kunnen hier worden besproken.
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

do 09 aug 2012, 19:36

Wellicht dat het 'los loopt', in ieder open ik alvast topic (No Panic ;-) )
http://www.nu.nl/binnenland/2880748/lim ... rales.html


Limburg meldt problemen Belgische kerncentrales
MAASTRICHT - De veiligheidsregio Zuid-Limburg maakt donderdag melding van mogelijke problemen bij de kerncentrales in Doel en Tihange in België.
De melding volgt op grote zorgen die onder meer bij de provincie Limburg bestaan over de kerncentrale in Tihange. Limburg wil sluiting van de verouderde centrale ten zuiden van Maastricht.

Tijdens regulier onderhoud zijn afwijkingen geconstateerd in de dichtheid van de wand van een van de reactoren in de kerncentrale van Doel bij Antwerpen. De reactor Tihange2 van de kerncentrale Tihange ten zuiden van Maastricht, is van dezelfde fabrikant.

Daar wordt reactor Tihange2 de komende week stilgelegd in verband met gepland onderhoud. De komende maand worden daarbij ook metingen verricht.

De Belgen stelden het ministerie van Economische Zaken van de problemen op de hoogte. Het ministerie seinde vervolgens de veiligheidsregio in.
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

vr 10 aug 2012, 12:38

Hoppatee:

Internationaal overleg over probleemreactor
BRUSSEL - Na de ontdekking van materiaalafwijkingen in een reactor van de Belgische kerncentrale Doel bij de Nederlandse grens, hebben de Belgische nucleaire autoriteiten besloten tot internationaal overleg.
Zij hebben deskundigen uitgenodigd die eveneens ervaring hebben met reactorvaten die destijds werden gemaakt door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM).

Dat maakte een woordvoerster van het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) vrijdag bekend. De uitwisseling van informatie vindt op 16 augustus in Brussel plaats.


Het FANC stelde onlangs tijdens een inspectie van de tijdelijke stilgelegde reactor 3 van de kerncentrale Doel, net boven Antwerpen, talrijke afwijkingen in het stalen basismateriaal vast.

Het vat werd in de jaren zeventig gemaakt door de RDM. Volgens het FANC bouwden de Nederlanders in totaal (delen van) 22 vaten.http://www.nu.nl/buitenland/2881340/int ... actor.html
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
Administrator
Administrator
Berichten: 2560
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

vr 10 aug 2012, 13:41

Tja jaren '70...

Kalk-beton/cement, dat brokkelt als het ouder wordt (valt uit elkaar).

Tevens gemengd met Asbest... :sick:

Wat is nu "gevaarlijker"... Een hele kerncentrale moeten slopen of in gang houden zolang het goed gaat.

Kosten / baten / risico / belangen analyses.....
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 10 aug 2012, 13:52

Ook daar weer macht en geld is alles wat telt lees bij kleintje muurkrant oa:
Bilderbribe (4)
maandag 31 oktober 2011
http://www.stelling.nl/kleintje/actueel ... 83861.html


Bilderberg is ook niet meer wat het geweest is. Die wijsheid valt te peuteren uit de eilie die vorige week onder onze zuiderbuurtjes is ontstaan bij het vestigen van een absoluut wereldrecord kabinetje plakken. Trouwe lezers van ons alternatieve topmedium weten dankzij dit vooralsnog bescheiden serietje, dat Bilderberger Herman van Rompuy dankzij een deal met Bilderberger Etienne Davignon de eerste führer van het Vierde Rijk werd.

Die deal had betrekking op Davignon's energiegedrocht Electrabel en werd in 2009 gesloten toen freund Herman als premier het verdriet van België uitdroeg. De herenovereenkomst telde welgeteld vier A-4tjes. Daarin werd afgesproken, dat de antieke kerncentrales van Electrabel tien jaar langer mochten doorrommelen op Fuckyoushima-niveau en dat daarnaast Etienne's speelgoedje mocht rekenen op een belastingdouceurtje uit de eredivisie. Dat ging dwars tegen alle democratisch gemaakte afspraken in en de A-4tjes bleven dan ook ergens hangen tussen Herman's bureel en het parlementaire hoenderhok in de De Wetstraat.

Desondanks beschouwden de volgelingen van kindervriend Davignon de deal kennelijk als een deal. Dat bleek toen kabinetsformateur Elio di Rupo, de derde Bilderberger in dit spel zonder grenzen, begin vorige week de A-4tjes doorscheurde. Volgens Electrabel verdiende dat geen bloemetje.
Ze lieten de Di Rupo, die in het roerige Belgische verleden ook al eens werd beschuldigd van koterhopsen, dan ook luidkeels weten dat het schenden van de afspraken tussen führer Herman en diens mefisto Etienne desastreus zou zijn. Met name voor de noodzakelijke nieuwe investeringen en dus de productiecapaciteit op het terrein van de energievoorziening. De volgelingen van Etienne lieten vervolgens weten dat ze de zaak voor de kadi zouden zwiepen als Elio's plannen deel zouden gaan uitmaken van het regeeraccoord.

Maar Elio plakte vrolijk voort. Hij liet gisteren weten dat het oorspronkelijke besluit om de oudste kerncentrales in 2015 dicht te mieteren gewoon doorgang zou vinden en de rest van het zootje in de jaren twintig. Dus niks tien jaar later. En dat betekent zonder twijfel een kernoorlog tussen de stropdassen van Etienne en Herman en de pinkelhoutjes van Elio.

Wij weten dankzij de ontboezemingen van voormalig Oranje-infiltrant Edwin de Koning van Zuidewijn dat onze keunigin de gewoonte heeft om een perfecte flamenco uit de grond te stampen als ze boos is. We mogen aannemen dat Bilderbea ook bij dit onderling gekrakeel binnen haar belangenvereniging het parket in Noordeinde stevige putten zal hebben bezorgd. Om de zinnen te verzetten is ze maar even gaan zonnen in onze randgemeentes. Een keunigin is ook maar een mens.
Stay tuned.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

ma 20 aug 2012, 07:39

“Alle Belgische kernreactoren lopen gevaar”
maandag 20 augustus 2012
Door : Monique Smits
http://www.welingelichtekringen.nl/same ... evaar.html


Niet alleen Doel 3, maar álle zeven kernreactoren in België lopen gevaar. “Meer nog: in alle reactoren van die generatie – wereldwijd – kunnen afwijkingen opduiken.” Dat zegt Eric van Walle van het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie in de krant Het Laatste Nieuws.

De problemen met de reactorkuip in Doel zijn te wijten aan een constructiefout. Dat hoeft niet alleen aan de producent te liggen, maar ook aan het gebruikte staal of het productieproces. Misschien dat het daarom niet blijft bij de 8.000 scheurtjes in het reactorvat van Doel 3.

De kuip die door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij in de jaren zeventig werd geleverd, is wellicht lang niet de enige met constructiefouten. Over de hele wereld zijn 22 kuipen in gebruik die de RDM zo’n veertig jaar geleden maakte, waarvan de helft in de VS. Voor hen dreigt allemaal hetzelfde scenario als in Doel 3: sluiting.


Bron(nen): Het Laatste Nieuws
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

ma 20 aug 2012, 19:51

Tja, als je eens wist wat er in Frankrijk allemaal 'normaal' is bij die reactors...
Gebruikersavatar
blackbox
Administrator
Administrator
Berichten: 6279
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

ma 20 aug 2012, 20:16

Hmms...

Het uitzoeken welke "Vessels" ouder zijn dan 50 jaar kon wel eens een leuk plaatje opleveren...als U begrijpt wat ik bedoel....
illuminati of my own reality
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

ma 20 aug 2012, 20:24

[quote=""blackbox" post=60197"]Hmms...

Het uitzoeken welke "Vessels" ouder zijn dan 50 jaar kon wel eens een leuk plaatje opleveren...als U begrijpt wat ik bedoel....[/quote]

u vraagt wij draaien ;) maar doe maar 20 jaar als ik dit zo lees.

Zorg over honderden kernreactoren
Toegevoegd: dinsdag 13 mrt 2012, 18:32
http://nos.nl/artikel/351165-zorg-over- ... toren.html


Van alle kernreactoren in de wereld is 80 procent ouder dan 20 jaar. Dat levert veiligheidszorgen op voor zo'n 350 reactoren, blijkt uit een uitgelekt rapport van de atoomwaakhond van de VN.

Volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zouden de oude complexen aan strengere veiligheidsregels moeten voldoen, maar is het niet zeker dat ze dat kunnen. Landen met verouderde reactoren moeten de veiligheidsaspecten grondig onderzoeken, schrijft het IAEA.

Japan
Het rapport komt een jaar na het begin van de nucleaire crisis in Japan, toen een tsunami de 40 jaar oude kerncentrale Fukushima I trof. Het was na Tsjernobyl de grootste kernramp in de geschiedenis. Vrijgekomen straling heeft een groot gebied radioactief besmet.

Na de ramp besloten België, Duitsland en Zwitserland te stoppen met kernenergie. Landen als Frankrijk en Rusland steken juist meer geld in ultramoderne kerncentrales.
Veiliger

De algemeen directeur van het IAEA zei vorige week tegen persbureau Reuters dat kernenergie nu veiliger is dan een jaar geleden. In het rapport staat dat de veiligheid van kerncentrales wereldwijd "op het operationele niveau hoog blijft".
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

do 23 aug 2012, 13:33

In 1979 al scheurtjes in Belgische kerncentrale
23 augustus 2012 14:50
http://www.nu.nl/buitenland/2891238/in- ... trale.html


AMSTERDAM - BRUSSEL - Al in 1979 werden scheurtjes aangetroffen in de reactorkuipen van de Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2, drie jaar voor de centrales werden opgestart.

Dat heeft Karina De Beule, woordvoerster van het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) donderdag bevestigd.

FANC zei eerder deze maand dat ultrasonische testen aantoonden dat er mogelijk haarscheurtjes in de reactorkuipen van Doel 3 zaten.

De kerncentrale werd voor onbepaalde tijd stilgelegd. Vorige week werd ook Tihange 2 stilgelegd nadat scheurtjes waren ontdekt.

Krantenartikel
De Morgen berichtte donderdag dat zijn archieven aantonen dat de krant 33 jaar geleden al schreef over barstjes in de reactorkuipen van beide centrales. De krant citeert een artikel uit 1980 waarin werd geschreven dat er 'vragen blijven bestaan over kleine scheurtjes'.

De kuipen van beide reactoren zijn gemaakt door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Datzelfde geldt voor kernreactoren in het Zeeuwse Borssele, in Duitsland en in de Verenigde Staten.

Geen risico
De Beule zei donderdag dat de scheurtjes van 1979 in een ander deel van de reactorkuipen zijn ontdekt en niets te maken hebben met die van nu. Ze zei dat de scheurtjes destijds serieus zijn genomen en dat zowel Electrabel, het energiebedrijf dat de centrales beheert, als de RDM informatie moest verschaffen om te bevestigen dat de scheurtjes geen risico inhielden.

Die informatie is geëvalueerd door de autoriteiten, waaronder de Europese Commissie, en er werd geen risico aangetroffen, aldus De Beule.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

do 23 aug 2012, 19:29

Geen maatregelen nodig voor kerncentrale
23 augustus 2012 21:00
http://www.nu.nl/binnenland/2891584/gee ... trale.html


DEN HAAG - Er hoeven geen extra maatregelen genomen te worden voor de kerncentrale in Borssele of de onderzoeksreactoren in Petten en Delft.

Dat stelt de Kernfysische Dienst (KFD), laat minister Maxime Verhagen donderdag in een brief weten. Hij had de KFD om informatie gevraagd naar aanleiding van problemen in twee Belgische kerncentrales.

In de kerncentrale in het Belgische Doel zijn er al enige tijd problemen met een reactorvat. Volgens Verhagen is het reactorvat in de kerncentrale Borssele afkomstig van een andere fabrikant dan het bewuste vat in Doel.

De gevolgen van afwijkingen zoals in Doel zouden volgens de KFD in Borssele direct door de bestaande meetapparatuur worden opgespoord, aldus de minister in reactie op Kamervragen. Doel ligt net over de Nederlandse grens.

Oefening
Verder heeft de bewindsman aan België gevraagd een gezamenlijke oefening rond de kerncentrale Tihange te regelen. Ook hier zijn mogelijk problemen met een reactorvat.

Tihange ligt ten zuiden van Maastricht. Verhagen zal bovendien snel een gesprek hebben met de veiligheidsregio Zuid-Limburg over de wens om extra voorzorgsmaatregelen in geval van een ramp in Tihange. In de zuidelijke provincie komt in elk geval een opslag van jodiumpillen.

:whistle:

Lasbedrijf
Volgens Calvo zijn de reactorvaten van Doel en Borssele bij hetzelfde bedrijf gesmeed, Rotterdam Drydocks, en zijn daar fouten gemaakt. Bij het lasbedrijf in Rotterdam zijn in totaal 21 vaten gemaakt voor kerncentrales in heel Europa.

IJzer
Jan van Cappelle van de EPZ bevestigt dat beide reactorvaten zijn gesmeed en gelast bij het bedrijf, maar zegt dat het ijzer voor de tanks van andere leveranciers kwam. Ook geeft hij aan dat de overige delen van de twee kerncentrales eveneens door andere bedrijven zijn gebouwd.

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2012 ... actor-doel
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

do 23 aug 2012, 19:36

In een interview in 1997 met C.D. Andriesse, voor zijn boek 'De Republiek der Kerngeleerden', geeft Maarten Van Veen, vanaf begin jaren 1960 werkzaam bij RDM en vanaf 1968 in de directie, toe dat zeker in het begin, RDM geen idee had wat er allemaal bij het maken van reactorvaten kwam kijken. 'Al doende leerde men' was zo ongeveer het motto.

Nogmaals de link naar artikel van Van Veen in het blad 'Atoomenergie' uit 1972, waarin hij praat over de potentie van de reactorbouw industrie in Nederland, maar vooral ook uitlegt dat de ontdekking van haarscheurtjes in het reactorvat van Borssele zorgde voor vertraging bij de bouw.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 02 okt 2012, 11:20

Het Dolle Eland: Tja en niet veilig genoeg...: «linQ»

Europese kerncentrales niet veilig genoeg
2 oktober 2012 10:00
http://www.nu.nl/binnenland/2923656/eur ... enoeg.html


AMSTERDAM - Alle in Europa aanwezige kerncentrales moeten beter worden beveiligd. De kosten hiervoor liggen tussen de 10 en de 25 miljard euro.

Dat concludeert de Europese Commissie uit een naar aanleiding van de kernramp in het Japanse Fukushima gehouden stresstest, zo meldt BNR Nieuwsradio.

Ook de centrale in het Nederlandse Borssele is geïnspecteerd. De commissie had aanmerkingen op de beveiliging tegen overstromingen, aardbevingen en eventuele vliegrampen.

Wim Turkenburg, kerngeleerde aan de Universiteit Utrecht, was betrokken bij het onderzoek in Borssele: "Ik weet dat in er Nederland al investeringen van enkele tientallen miljoenen euro's lopen om de veiligheid te verbeteren."

Fukushima
"Maar ik ben niet verrast door wat over Borssele wordt gezegd. Ik schrik wel van andere Europese kerncentrales", aldus Turkenburg.

"Er zijn inderdaad centrales waar een ramp als in Fukushima zou kunnen gebeuren."

Grote investeringen
Er is geen enkele centrale in Europa die zijn zaakjes volledig op orde heeft, toch zit er een groot verschil tussen de 134 facaliteiten. De Europese Commissie schat dat er in totaal een investering van 10 tot 25 miljard euro aan te pas moet komen om alles in orde te maken.

Bij de ene centrale is 30 miljoen euro voldoende. In andere gevallen komt er misschien wel 200 miljoen aan te pas om de veiligheid op het gewenste niveau te brengen.
Gebruikersavatar
Nexion
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 3016
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:10

di 02 okt 2012, 11:22

Scare tactics. :)
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 02 okt 2012, 12:17

[quote=""Nexion" post=62158"]Scare tactics. :)[/quote]

ja daar kan je zomaar gelijk in hebben, teveel dingen die moeten veranderen en waar weerstand tegen is. Gladio hoeft niet meer, schrik nieuws werkt ook.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 30 nov 2012, 17:44

Afwijking in koelsysteem kernreactor Petten
30 november 2012 16:32
http://www.nu.nl/binnenland/2971174/afw ... etten.html


PETTEN - De kernreactor in Petten ligt voorlopig stil nadat een defect in het koelwatersysteem was ontdekt. Exploitant NRG maakte vrijdag bekend dat mens en milieu geen risico lopen.

De kernreactor was sinds 11 november buiten gebruik wegens een geplande onderhoudsstop. Daarbij kwam de afwijking aan het licht. NRG is direct een onderzoek begonnen naar de aard, omvang en oorzaak van het defect.

In zowel 2008 als 2010 was de reactor een halfjaar buiten bedrijf wegens problemen met het koelsysteem. Dat leidde internationaal tot een tekort aan medische isotopen.

Dat zijn radioactieve stoffen die in de gezondheidszorg gebruikt worden om bijvoorbeeld tumoren op te sporen en te behandelen. De reactor in Petten neemt bijna een derde van de isotopenproductie voor zijn rekening.

NRG
Volgens een woordvoerster van NRG gaat het ditmaal niet om een ander defect. Het is volgens haar nog niet in te schatten hoe lang de kernreactor stil zal liggen.
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappij / Samenleving”