Grote brand in Moerdijk!

Hier tref je alle overige topics aan met betrekking tot nieuws en discussie over onderwerpen die niet thuis pasten in een van de andere sub-fora.
Gebruikersavatar
Orbit
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 131
Lid geworden op: do 06 jan 2011, 00:00

Next!

Grote brand op
rangeerterrein
Kijfhoek

Op het terrein van spoorexploitant Keyrail op Kijfhoek in Zwijndrecht staan twee ketelwagens in brand. In de wagons zit vermoedelijk ethanol (alcohol). Die stof is zeer brandgevaarlijk en explosief.

De hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt. Op last van de hulpdiensten is het treinverkeer beperkt tussen Rotterdam-Lombardijen en Dordrecht. Ook de A16 is uit voorzorg afgesloten tussen knooppunt Ridderker-Zuid en de Drechttunnel.

Omwonenden zijn gewaarschuwd met een sms-alert. Voorlopig hoeven de ramen en deuren niet dicht, zo laat de politie weten.

Verkeer

De brand heeft grote gevolgen voor het verkeer. De A16 is dicht. Omrijden via de A15 geen optie. Deze snelweg is in de richting Gorinchem vanaf de tunnel onder de Noord afgesloten wegens werkzaamheden. Verkeer richting het zuiden zou wel kunnen omrijden via de Heinenoordtunnel naar de Hoeksche Waard en via de Kiltunnel bij 's Gravendeel de A16 weer kunnen bereiken.

NOODSITE! http://www.rijnmond.nl/
Gebruikersavatar
Nexion
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
Berichten: 3017
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:10

Thanks @ mirmin!

Via de shoutbox!

WEER een "chemische" brand. Dit keer op een rangeer terrein in Zwijndrecht!

Afbeelding

ZWIJNDRECHT - Op het spooremplacement Kijfhoek bij Zwijndrecht staat een ketelwagen in brand. De spoorwagon is geladen met ethanol.

Dat meldde vrijdag een woordvoerder van Keyrail, dat de Betuwelijn exploiteert. Aanvankelijk meldde hij dat het om meerdere wagons ging, maar dat blijkt niet te kloppen.

Kijfhoek is onderdeel van de Betuwelijn. Volgens de woordvoerder is er geen sprake geweest van een treinbotsing. Over eventueel explosiegevaar kon hij niets zeggen.

Radio Rijnmond fungeert als rampenzender!
http://www.rtvrijnmond.nl/

Ik weet dat er QFF-ers zijn die boven op dit soort zaken zitten en net als in Moerdijk zal ook dit weer een "staartje" krijgen.

To be continued....

Bedankt mirmin!
N2
Gebruikersavatar
Nexion
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
Berichten: 3017
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:10

Ah, Orbit was me voor. 8)
Gebruikersavatar
mirmin
Antonaki
Antonaki
Berichten: 36
Lid geworden op: ma 27 dec 2010, 22:09

Dankjewel Nexion2, nu te zien op TV Rijnmond
Gebruikersavatar
Dromen
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... nd_in.html

Gaan we weer. Grip 3 nog. Maar dit kan weer wat worden. Zonne Grote Massadetonatie Jonguh. Er staan op spooremplacement annex treinterrein Kijfhoek een paar ketelwagens met eng spul in de hens (FOTO + Filmpje). Explosiegevaar. Luchtalarm. SMS Alert. A16 afgesloten voor verkeer. Branderig gevoel in de keel. Even geen spruitjes oogsten nu danwel op speeltoestellen rondhangen. De ministers Opstelten en Schippers zitten inmiddels in een veilige bunker. In de verte klinkt een burgemeester. IEDEREEN PANIEK. (Allereerste rampfoto via Twitters.) Joehoe Crisis.nl. Wakker worden.
Update: Rampenzender van dienst is RTV Rijnmond.
Update: Opgeschaald naar GRIP TISS 4.4. Zou gaan om ethanol.
Update: LIVE rampaudio op ZwijndrechtFM en hier de LIVESTREAM.
Update: Brand soort van onder controle. Desondanks tien woningen in de omgeving ontruimd. Explosiegevaar *kuch* lege LPG-ketelwagens. Vandaar dat iedereen (de pers incluis) moet opzouten van Ground Zero.
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Nasleep brand Moerdijk

15/01/2011 Tijd: 13:35
Auteur: Sanne Stenvert

BREDA – Op het bedrijventerrein van de Moerdijkse haven vestigt zich vanaf maandag 17 januari een Bedrijfsgezondheidszorgteam. Medewerkers kunnen er terecht met gezondheidsklachten of vragen naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack. Dit maakte het Regionaal Beleidsteam (RBT) Midden- en West-Brabant vrijdag bekend.

Het zorgteam is vanaf maandag op werkdagen tijdens kantooruren operationeel in het Zeehavenbedrijf Dordrecht.

Het RBT maakt ook bekend dat een aantal hulpverleners en onderzoekers van verschillende organisaties tijdelijk uitgeschakeld waren door een virus. Ze hadden last van maag- en darmklachten. Het merendeel van hen is inmiddels weer aan de slag.

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41937 ... d-moerdijk
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

15 januari, 15:48

Jarenlang onveilige situaties bij Chemie-Pack

door Pim van den Dool


De gemeente Moerdijk heeft jarenlang onveilige situaties bij Chemie-Pack aangetroffen. Vorig jaar nog toonde een inspectie aan dat bij het verpakkingsbedrijf een gedegen veiligheidsstructuur ontbrak. Dat schrijft redacteur Arjen Schreuder vandaag in NRC Handelsblad. Hij had inzage in het dossier van de gemeente Moerdijk over Chemie-Pack.

Inspecteurs van gemeente en brandweer signaleren in hun rapport van 19 april een “reactieve houding” bij het bedrijf, dat begin januari afbrandde. Pas na inspecties en controles maakte het tekortkomingen ongedaan. Van een bedrijf dat werkt met zeer gevaarlijke stoffen „mag echter verwacht worden dat een meer pro-actieve houding wordt aangenomen”, schrijven de rapporteurs.

Moerdijk legde het bedrijf verschillende keren dwangsommen op. Dat had verschillende redenen:

* Maatregelen om daken van bedrijfshallen langer brandwerend te maken bleven uit.
* Gecertificeerde installaties voor brandbestrijding bleven lang ontbreken.
* Bij een controle in 2006 werden veel overtredingen geconstateerd.
* Chemie-Pack meldde veel incidenten niet, zoals een smeulende brand in 2005 bij het aanbrengen van krimpfolie.
* In 2005 kwam door een bedieningsfout dertig liter trichloorpropaan vrij.

Conclusie van de rapportages is dat zich bij Chemie-Pack regelmatig “onveilige handelingen en gevaarlijke situaties” voordeden. Tussen 2002 en 2005 waren dat er ongeveer vijftien per jaar. Desondanks kreeg het bedrijf vorig jaar een nieuwe milieuvergunning.

Chemie-Pack kwam al eerder in opspraak. Zo stelde het OM het bedrijf al in staat van beschuldiging en zei hoogleraar Reijnders dat het verpakkingsbedrijf gesloten had moeten worden.

Lees meer in de digitale editie in het achtergrondverhaal ‘Bij Chemie-Pack was het iedere keer weer niet in orde’.


http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/15/jar ... emie-pack/
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Schade Moerdijk neemt toe

Het aantal meldingen van schade na de brand in Moerdijk van twee weken geleden neemt toe. Het gaat om meldingen van zowel particulieren als bedrijven. De teller stond vandaag op 120 meldingen. Dit meldde een woordvoerder van de gemeente Moerdijk.

Al 84 bedrijven hebben zich gemeld op een speciaal telefoonnummer (0570-783460) om schade te melden. Zo'n veertig particulieren hebben melding gedaan van schade.

Het totale bedrag aan schade door de brand in Moerdijk is nog niet duidelijk, maar deze zal naar verwachting in de miljoenen lopen.

Spits Redactie | 18-01-11 | 14:59 | 11 reacties

http://www.spitsnieuws.nl/archives/binn ... t_toe.html
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Bluswater Moerdijk naar Zeeland

Het bluswater waarmee de inferno in Moerdijk is geblust, wordt voorlopig opgeslagen bij afvalrecyclingbedrijf Heros in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil. Het water wordt er in schepen naartoe vervoerd.

In Sluiskil kan het water desnoods maanden worden opgeslagen. Het water wordt nog niet gezuiverd, omdat er nog onderzoek komt naar wat precies allemaal in het water zit. Heros heeft de mogelijkheid om zelf het water te zuiveren, maar dat is volgens de woordvoerder nog niet aan de orde.

Het gaat om 8 miljoen liter verontreinigd water, drie schepen vol. Twee daarvan worden nu gelost en morgen komt het derde en laatste schip.G. Hoevenaars | 19-01-11 | 10:44 |

http://www.spitsnieuws.nl/archives/prov ... eelan.html
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Groente uit wijde omtrek Moerdijk mag weer

MOERDIJK - In het gebied dat op meer dan 10 kilometer afstand ligt van de plaats waar de brand in Moerdijk plaatshad, mag het vee weer naar buiten en mag de groente van het land weer worden gegeten. Binnen een straal van tien kilometer rondom de rampplek blijven de beperkingen van kracht. Daar is het wachten nog op de uitkomst van aanvullende metingen naar de vervuiling die de brand bij het bedrijf Chemie-Pack heeft aangericht.
Dit heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag bekendgemaakt. Ook kunnen in plaatsen op meer dan 10 kilometer afstand van de brand, kinderen gewoon buiten spelen en kan er veilig worden gebruikgemaakt van sportvoorzieningen.

Voor mensen binnen een afstand tien kilometer van Moerdijk blijft het advies dus nog wel gelden. Telers mogen gewassen wel oogsten en opslaan, maar niet in de handel brengen.

Rookwolk
De brand brak twee weken geleden uit bij het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. De rookwolk dreef over vier vijfde deel van Nederland. Voor zo ver bekend zijn tot in Gouda roetdeeltjes gevonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en andere onderzoeksinstanties deden in de dagen die volgden uitgebreid onderzoek of de volksgezondheid door de brand in gevaar was gekomen.
19/01/11 12u01

http://www.ad.nl/ad/nl/3502/Brand-bij-C ... weer.dhtml
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Gebruikersavatar
lostaname
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 291
Lid geworden op: ma 06 sep 2010, 18:23

Zuivelorganisatie: melk niet vervuild
Gepubliceerd op 21-01-11

Een tweede onderzoek van melk van veehouderijen in het gebied ten noorden van Moerdijk heeft uitgewezen dat er niets mis mee is. Dat heeft de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) donderdag bekendgemaakt.

De onderzoeksresultaten vertonen geen afwijkingen en liggen ruim onder de wettelijke normen. De uitslagen zijn beschikbaar gesteld aan de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

De melk is onderzocht op aanwezigheid van onder andere lood, dioxines en pcb's. De NZO maakte vorige week al bekend dat er in de eerste serie monsters geen afwijkingen zijn gevonden.

De zuivelondernemingen hebben besloten de melk van de veehouders weer normaal op te halen en te verwerken.

Bron: ANP

http://www.trosradar.nl/nieuws_detail/b ... -vervuild/
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

14 brandklachten personeel buurbedrijven

MOERDIJK (ANP) - Veertien medewerkers van bedrijven die bij het door brand verwoeste Chemie-Pack in Moerdijk zijn gevestigd, hebben zich sinds maandag bij een speciaal team gemeld met klachten over hun gezondheid. Dat heeft het Regionaal Beleidsteam Midden- en West-Brabant woensdag laten weten.


De GGD West-Brabant had tot woensdag 52 meldingen van mensen met gezondheidsklachten. Eerder al hadden vijftien bedrijven gemeld dat zij medewerkers hadden met klachten.

Het Korps landelijke politiediensten, dat forensisch onderzoek doet op het terrein, denkt donderdag het gebied over te dragen aan de eigenaar en de gemeente Moerdijk. Daarna zal worden begonnen met de schoonmaak van het zwaar vervuilde terrein.

De brand ontstond woensdagmiddag 5 januari. De brandweer had daarna meer dan 30 uur nodig om het vuur te doven.

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/ar ... ijven.html
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Chemie-Pack in Moerdijk moet de (bodem)verontreiniging als gevolg van de grote brand op 5 januari zelf opruimen en betalen.

Dat schrijft de provincie Noord-Brabant in een brief aan de gemeente Moerdijk. De provincie wil Moerdijk tegemoet komen als Chemie-Pack niet kan betalen.

Chemie-Pack is bezig met het verwijderen van het verontreinigd bezinksel. De gemeente is het bevoegd gezag om dat te controleren, aldus gedeputeerde Yves de Boer. Nadat de zogenoemde slurrie is opgeruimd, moet zo snel mogelijk worden begonnen met de bodemsanering om verdere schade aan het milieu te voorkomen. Wie het bevoegd gezag is voor de bodemsanering is nog onduidelijk. De kosten zullen in ieder geval aanzienlijk zijn.

http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/ ... epack.html
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 2622
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

Tja in het kader van het Jaar van de Chemie....:

Moerdijk Part II - recorded in Delftzijl...:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8838 ... tml?p=36,1
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
Plaats reactie

Terug naar “Overig Nieuws”