Het heelal zal eeuwig uitdijen

Alle wetenschappelijke topics tref je hier aan.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24872
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08In een nieuwe studie openbaart een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van professor Eric Jullo van het Jet Propulsion Laboratory van NASA, dat door de verspreiding van de mysterieuze donkere energie het heelal nooit zal stoppen met groeien en uiteindelijk een koude - met een temperatuur die het absolute nulpunt zal benaderen - en dode woestenij zal worden. De studie werpt ook een nieuw licht op donkere energie zelf, nog steeds één van de grootste astronomische raadsels.De astronomen bij het Amerikaanse ruimteagentschap maakten gebruik van de Hubble telescoop en de Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht om in te zoomen op de reusachtige galactische cluster Abell 1689 in het sterrenbeeld Maagd, die dienst deed als een galactische lens, een kosmisch vergrootglas zeg maar.

Door de manier waarop het licht van omringende sterren door Abell 1689 vervormd wordt kregen de onderzoekers een idee over de hoeveelheid donkere energie die aanwezig is in het universum. De vervorming van het licht van sterren door Abell 1689 hangt af van drie factoren: de afstand tot de ster, de massa van Abell 1689 en de verspreiding van donkere energie. De astronomen konden de eerste twee variabele factoren opmeten zodat ze de essentiële derde factor konden berekenen.


(Abell 1689 Warps Space - Fotobron: NASA)

Donkere energie is een geheimzinnige kracht die de uitdijing van het heelal versnelt. Donkere energie werd in 1998 ontdekt en sindsdien weten astronomen nog steeds niet wat deze geheimzinnige kracht inhoudt. We weten enkel dat donkere energie onzichtbaar is en een zeer groot deel van het heelal uitmaakt: 72 procent, om er een getal op te plakken.

Van de 28 procent die overblijft, denkt men dat 24 procent uit donkere materie bestaat. Donkere materie is net als donkere energie een mysterieus gegeven, maar is gemakkelijker te bestuderen door zijn invloed op de zwaartekracht. De resterende 4 procent bestaat uit atomen waar sterren, planeten, gassen, mensen en nog veel andere substantiële dingen uit bestaan.

Jullo vindt het belangrijk om verschillende methodes te hebben om donkere energie te meten: "We hebben nu een nieuwe, zeer krachtige methode. Deze nieuwe methode is enorm visueel, men kan de zwaartekracht en de donkere energie letterlijk in bogen zien buigen op de beelden van de melkwegstelsels op de achtergrond."

Professor Priyamvada Natarajan, een belangrijk kosmoloog en mede-auteur van de studie zegt dat de bevindingen definitief bewijzen welk lot ons universum beschoren is. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het vakblad Science.

Bron: Grenswetenschap
1119 AD
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24872
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Bumperdebummperdebump!

:bump:
1119 AD
Plaats reactie

Terug naar “Wetenschap”